GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

— De eldre har fått sin milliard. Barnevernet fikk penger, og psykiatrien er tilført flere milliarder kroner. Nå er det på høy tid at rusfeltet får et økonomisk løft, sier Erling Pedersen, leder for Fagrådet innen Rusfeltet i Norge.

Tiltaksplan Fagrådet innen Rusfelt i Norge er en paraplyorganisasjon for private og offentlige institusjoner som arbeider med rusmisbrukere. I går la styret frem en tiltaksplan som skal bidra til å snu en dyster narkotikastatistikk. De krever penger til boliger, flere behandlingsplasser, og hundrevis av nye stillinger i rusmiddelomsorgen.

— Prisen er 965 millioner kroner. Et stort beløp, men regjeringen må forstå at dette er en nødvendig og god investering. Staten har i dag enorme trygdeutgifter knyttet til rusmisbrukere og deres pårørende.

Sosialdepartementet har tidligere uttalt at in krone investert i rusmiddelomsorgen, gir en gevinst på to kroner. Jeg skulle likt å se det fondet som kunne gi bedre avkastning på oljepengene våre, sier Erling Pedersen.

Pengeklatting Tiltaksplanen blir nå oversendt sosialministeren og politikerne i Helse- og sosialkomiteen. Fagrådet forventer at rusmilliarden er på plass allerede i revidert nasjonalbudsjett.

Egentlig er det Sosial- og helsedepartementets oppgave å lage tiltaksplaner for rusomsorgen, men så langt har ikke statsråd Guri Ingebrigtsen (Ap) offentliggjort noen strategi for å hjelpe Norges mer enn 12.000 sprøytenarkomane.

— Vi er skuffet over sosialministerens håndtering av rusproblemene. I fjor døde det 327 mennesker av overdose i dette landet. Likevel ble behandlingsplasser lagt ned på grunn av manglende bevilgninger, sier Pedersen.

Han og resten av Fagrådet ble kraftig provosert da statsråden deltok på et raveparty i hovedstaden sist helg. Foran tusenvis av ungdommer forærte sosialminister Guri Ingebrigtsen en million kroner til Utekontakten i Oslo.

— Slik symbolsk pengeklatting løser ikke problemene. Det er dessuten provoserende når vi vet at departementet kuttet 60 millioner kroner til rusrelaterte formål på årets statsbudsjett, sier Pedersen.

Handlingslammet Fagrådet regner med at det vil være politisk flertall for å sette handlingsplanen ut i live. De mener at Stortinget flere ganger har vist vilje til å gjøre noe med rusproblemene.

— Det virker som det har vært en for handlingslammelse i departementet. 16. juni 1999 sendte Stortinget en narkotikapolitisk tiltaksplan i 13 punkter over til sosialministeren. Planen er ennå ikke realisert, sier Pedersen.De 13 punktene Stortinget vedtok for nesten to år siden er nå tatt med i Fagrådets nye straksplan.

— Hvis en annen epidemi hadde tatt over 300 menneskeliv på ett år ville finansministeren ha åpnet pengebingen på vidt gap. Bare tenk på hvor mange penger vi bruker på å beskytte oss mot munn- og klovsyke, og den er ikke engang farlig for oss mennesker, sier Erling Pedersen. Les også: Slik kan Norge avruses Vil presse mer ut av hver ruskrone Alvheim sier ja

- GOD INVESTERING: Fagrådet innen Rusfeltet i Norge vil snu den dystre narkotikastatistikken. Det krever store pengesummer, mener Erling Pedersen. (ARKIVFOTO: ARNE NILSEN)