— Det er klart at vi er ikke fornøyde, for vi hadde ventet å oppnå mer under forhandlingene. Vi har ikke fått den uttellingen vi ønsket. Men dette løpet er slett ikke kjørt, og jeg kan i hvert fall love at vi her fra vår kant skal puste partiledelsen i nakken! sier lederen i Hordaland Senterparti, Sigrid Brattabø Handegard, til Bergens Tidende.

Både partileder Åslaug Haga og nestleder Liv Signe Navarsete gikk høyt på banen i valgkampen og lovte å kjempe det de kunne for å flytte 6000 arbeidsplasser ut av Oslo i løpet av en fireårs periode.

— Vi akter å sette hardt mot hardt for å få Arbeiderpartiet med på en storstilt flyttesjau, sa Navarsete til BT.

Den nye samferdselsministeren, som selv satt sentralt under Soria Moria-forhandlingene, nevnte i samme intervju at partiet allerede hadde en lang liste over statlige etater som bør flyttes ut.

  • Etater som har med kysten og energisektoren å gjøre, og dessuten fiske og landbruk, er absolutt modne for å flyttes til andre steder i landet, sa hun.

Vil flytte direktorater

Selv om Senterpartiet trakk det korteste strået i kampen på Soria Moria, har ikke Sigrid Brattabø Handegard tenkt å gi seg og anse slaget som tapt. Dessuten setter hun sin lit til at den bebudede evalueringen av Victor D. Normans omstridte flytteprosjekt vil falle positivt ut. Fylkeslederen mener også at det legger et stort press på både SV og Arbeiderpartiet når over 70 prosent av deres velgere stiller seg positive til denne type utflytting, ifølge undersøkelser som er gjort.

Brattabø Handegard ivrer for at sentrale etater som Helsedirektoratet og Vegdirektoratet, og deler av departementene med fordel kan flyttes ut av Oslo og legges til Vestlandet.

— Denne regjeringen kan ikke være dårligere enn Bondevik-regjeringen. Selv om den greide å flytte ut 900 arbeidsplasser, opplevde vi at det samtidig ble opprettet 4000 nye statlige arbeidsplasser i Oslo, påpeker hun.

- Frivillighet nytter ikke

Høyres leder, Erna Solberg, sier på sin side at Åslaug Haga slo retrett allerede i valgkampen, ettersom hun nøyde seg med at utflytting bør baseres på frivillighet.

— Det var et interessant tilbaketog, for det har sine klare begrensninger å satse på frivillighet. Da greier man aldri å få noen til å flytte lenger enn til Ås eller til Drammen.

Jeg hadde ingen tro på at Senterpartiet ville komme noen vei i denne saken, for de tre regjeringspartiene kjørte hvert sitt løp i valgkampen, sier Solberg.