Kristiansand/Oslo (NTB-Peter Tálos): For fem år siden inngikk Hamre og DNT en avtale som skisserte vilkårene for Atle Hamres retur til travsporten etter utpressingsdommen mot Thor Christensen. Avtalen er konfidensiell, men flere parter i travsporten har presset på for at innholdet i avtalen nå bør offentliggjøres etter at Hamre på nytt er mistenkt og fengslet i en utpressingssak.

– Vi har fått en del henvendelser fra fagmedier og fra aktører i travsporten om å offentliggjøre avtalen, men vi føler at det ikke ville være riktig med mindre vi får Atle Hamres skriftlige samtykke, sier DNT-leder Per Tronstad til NTB.

Tåler dagens lys

Tronstad bedyrer at det ikke er noe som ikke vil tåle dagens lys i avtalen. I DNT vurderer man muligheten for å innhente Hamres samtykke, men så lenge 47-åringen er innlagt på sykehus er det ikke aktuelt.

– Med mindre samtykke blir gitt, eller at Atle Hamre skulle bli dømt på nytt for kriminelle forhold, kan vi ikke offentliggjøre avtalen, sier Tronstad.

Atle Hamre lå mandag fremdeles på sykehus med mageproblemer etter hasteinnleggelsen fredag ettermiddag. Han har snakket med advokaten sin og avviser all skyld for beskyldningene om utpressing av eiendomsinvestor Trond Willy Wilhelmsen i Kristiansand. Formelt er Hamre varetektsfengslet i fire uker og vil bli overført til isolasjon i fengselet når han friskmeldes.

Anmeldt for bedrageri

Samme dag som Hamre ble fengslet, ble han også anmeldt for momsbedrageri i forbindelse med kjøpet av hesten The Seeker i USA. På papiret var det kona til Atle Hamre som kjøpte hesten 1. mai i fjor. Nå etterforskes handelen av Vestfold politidistrikt.

Ifølge selgeren i USA ble prisen for hesten avtalt til 150.000 dollar, men til tollvesenet i Kristiansand ble prisen oppgitt til 10.000 dollar. Overfor Trav— og Galopp-Nytt bekrefter selgeren, Trond Smedshammer, at de fikk 150.000 dollar for hesten og at den samme summen står på kvitteringen. Det var imidlertid den påstått utpressende Trond Willy Wilhelmsen som overførte kjøpssummen for hesten.

– Det stemmer at jeg sendte de 150.000 dollarene til Smedshammers kontor i USA. Det var mitt lån til Atle Hamre som jeg ha ham i mai fjor, sier Wilhelmsen til travbladet.

Avtalen mellom Hamre og Wilhelmsen inngått mens Hamre arbeidet i stallen til travtrener Frode Fladen. Jobben i stallen utgjorde siste del av den fem år lange fengselsdommen Hamre fikk etter at han ble dømt for utpressing av Thor Christensen.

– Hamre visste jeg var i økonomisk stand til å yte ham et lån og ba om dette for å hjelpe ham i gang igjen. Du kan godt si jeg var dum som lånte en kar med hans rykte disse pengen, men jeg gjorde nå det, sier Wilhelmsen.

– Godt kjøp

Hamres advokat, Jonny Sveen, avviser spørsmål om momsanmeldelsen. Han sier denne saken ikke er ny, men at verken han eller Atle Hamre forstår hvorfor Tollvesenet har gjort en politisak av dette.

– Dette er en tvist om en kjøpesum. Denne saken er ikke spesielt alvorlig oppe i alt det som foregår nå og jeg synes ikke det er så veldig spennende. Spørsmålet her er om det er lov til å gjøre et godt kjøp på en hest eller ikke, sier Sveen til NTB.