Forvaringsstraffen bør ha en minstetid på ti år, mener påtalemyndigheten. Alternativt til forvaringsstraff la aktor ned påstand om 21 års fengsel.

David Aleksander Toska (31) ble i tingretten dømt til 19 års fengsel. Han er den selvutnevnte hovedmannen bak NOKAS-ranet den 5. april 2004.

Toska erkjenner straffskyld for grovt ran med døden til følge, men ikke for paragraf 60a om at ranet ble begått som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

— Forvaring for Betew Aktoratet i NOKAS-saken legger også ned påstand om forvaring i inntil 18 år for Metkel Betew. I tingretten ble han dømt til 16 års forvaring.

I forrige uke fant NOKAS-juryen ham skyldig i grovt ran med døden til følge. Juryen kjente ham også skyldig etter den straffeskjerpende paragraf 60a om at ranet er gjennomført som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

Metkel Negassie Betew (29) ble i tingretten dømt til forvaring i inntil 16 år med en minstetid på ti år. Han sier at han trakk seg en uke før ranet.

Krever ti år for Andersen

Aktoratet la tidligere i dag ned påstand om fengsel i ti år for Lars-Erik Andersen (30). I tingretten ble han dømt til 15 års fengsel.

Juryen i Gulating lagmannsrett fant i forrige uke Andersen skyldig i grovt ran med døden til følge. Han ble også kjent skyldig etter den straffeskjerpende paragraf 60a om at ranet ble gjennomført som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

Lars-Erik Andersen ble i tingretten dømt til fengsel i 15 år. Han har erkjent straffskyld for grovt ran, men ikke for dødsfølgen og 60a.

Andersen var den første som navnga Kjell A. Schumann som den av ranerne som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

De andre påstandene:

  • Fire års fengsel, hvorav tre og et halvt år betinget, for Thomas Ingebrigtsen.
  • 16 år for Ikmet Kodzadziku
  • 14 år for Johnny Thendrup
  • 18 år for Erling Havnå
  • 15 år for Dan Pettersen
SCANPIX
SCANPIX (arkiv)