– Vi har sikkert fått et sted mellom 50 og 100 erstatningskrav til sammen. Kravene er i hovedsak håndtert av den enkeltes reiseforsikring, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA til NTB.

For kort tid siden ble rundt 200 passasjerer smittet av noroviruset om bord på de tre hurtigruteskipene «Midnatsol», «Finnmarken» og «Nordlys». De siste par ukene har magesjauen herjet også på det splitter nye hurtigruteskipet «Fram,» som går i cruisetrafikk langs vestkysten av Grønland.

Isolert på lugarene

– Over 20 personer har hatt smitten på «Fram.» Vi kan ikke være sikre på at viruset er det samme, men symptomene er like, med oppkast, diaré og 24 timers sykdom, sier Norum.

Han forteller at flere av passasjerene har mislikt å bli isolert på lugaren for å hindre ytterligere smitte.

Vaskes ned

«Fram» har 74 besetningsmedlemmer og snaut 250 passasjerer. Torsdag skulle skipet vaskes helt ned før en ny passasjergruppe fra København kunne komme om bord. Noroviruset har en inkubasjonstid på 48 timer og først lørdag eller søndag er det derfor klart om flere er blitt syke.

– Siden vi tømmer skipet på Grønland, har vi en gylden mulighet til å få vasket skipet helt rent. På cruiset har vi dessuten flere ansatte per passasjerer enn på skipene langs norskekysten, sier Norum som opplyser at også bussene som passasjerene fraktes i på Grønland skal rundvaskes.

SYKE: Passasjerer på Hurtigruteskipet «Midnatsol» er blant dem som har blitt rammet av magesjau.
Helge Sunde