– Det som skjedde i Damaskus er totalt uakseptabelt, og vi har fordømt dette på det sterkeste, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Det ble innkalt til krisemøte på Statsministerens kontor klokken 17 i går ettermiddag. I en knapp time satt statsminister Jens Stoltenberg i møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre, justisminister Knut Storberget og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

En alvorstynget Stoltenberg møtte pressen rett etter møte.

– Jeg reagerer med vantro og sjokk på det som har skjedd i Damaskus. Det har aldri skjedd, i moderne tid, at en norsk ambassade er blitt angrepet på denne måten, sier Jens Stoltenberg til Bergens Tidende.

– Holder Syria ansvarlig Regjeringen vil nå kreve erstatning fra Syria, men har ingen planer om å bryte de diplomatiske forbindelsene med landet.

– Vi holder syriske myndigheter ansvarlig for sikkerheten til norsk ambassadepersonell og ambassaden i Syria. Vi kommer til å gå til erstatningssak mot syriske myndigheter, og be dem erstatte de tap og den skade som er påført den norske ambassaden, sier Stoltenberg.

Regjeringen har allerede fordømt angrepet overfor syriske myndigheter. Stoltenberg varslet i går at denne fordømmelsen vil bli gjentatt skriftlig.

Stoltenberg ville i går kveld personlig ta opp saken med FNs generalsekretær Kofi Annan.

– Dette er brudd på internasjonal rett, som FN forvalter. Jeg vil snakke med Kofi Annan og formidle våre reaksjoner. Jeg vil understreke at dette er et brudd på internasjonal rett, og så vil jeg diskutere hvordan denne saken kan følges opp av FN, sa Stoltenberg i går.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har flere ganger vært i kontakt med syriske myndigheter, deriblant den syriske utenriksministeren Farouq Al-Shara.

– Han har gitt uttrykk for at dette er helt uakseptabelt. Han har beklaget det. Men vi holder dem ansvarlig for sikkerheten, og det vil vi fortsette å gjøre, sa utenriksministeren til Bergens Tidende i går.

Frarådes fra å reise Norske myndigheter har i løpet av helgen også vært i kontakt med myndigheter i andre land i Midtøsten.

– Vi har sendt en instruks fra Utenriksdepartementet der vi understreker betydningen av skjerpet sikkerhet ved våre ambassader. I tillegg har vi understreket at det er landets myndigheter, i henhold til Wienkonvensjonen, som er ansvarlig for å sikre diplomatisk personells sikkerhet, opplyser Stoltenberg.

– Det er nettopp i vanskelig og spente situasjoner vi trenger diplomater, og det er da deres sikkerhet må sikres. Det er derfor det som har skjedd i Syria er så uakseptabelt, utdyper statsministeren overfor Bergens Tidende.

Utenriksdepartementet fraråder nå nordmenn til å reise til Syria. Nordmenn som allerede oppholder seg i landet oppfordres til reise.