— Uavnhengig av om man er kvinne eller mann hører det ikke noensteds hjemme å tvinge noen til å bade naken, sier Ap-politiker Jette F. Christensen.

— Forsvaret er en arbeidsplass. Man går inn i Forsvaret fordi man vil forsvare landet. Det er ingenting som tilsvarer om man er dårligere eller bedre til å forsvare en nasjon ut fra hvor mange man tør å kle seg naken foran, sier Christensen, som er stortingsrepresentant for Ap og fungerende leder av Hordaland Arbeiderparti.

Hun reagerer kraftig på en kvinnelig soldat (23) ble kommandert til nakenbading foran 30 soldater under en øvelse i høst, og krever nå at forsvarminister Espen Barth Eide nå kommer på banen.

— Jeg mener at han bør legge inn en innsats for å se om dette er noe annet enn et enkeltttilfelle, og i så tilfelle gi bekjed om at slikt noe ikke skal være en del av arbeidsdagen til våre menn og kvinner i Forsvaret. Jeg har sendt brev til Forsvarsdepartementet og spurt om de kan kartlegge hvorvidt dette er praksis, og dersom det er det, rydde opp, sier Christensen.

- Gråt og følte meg uvel

Det var under en feltøvelse på Heggemoen utenfor Bodø i september i år at en kvinnelig soldat ble beordret til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige soldater mens befalet så på.

Om kvelden 21. september fikk soldatene beskjed fra øverste befal på feltøvelsen om at alle sammen skulle bade nakne.

Asplund, som til daglig er hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

— Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier 23 år gamle Alice Asplund til an.no.

- Dette skal ikke skje igjen

— Jeg synes dette er veldig tragisk. Det er helt klart en dårlig avgjørelse fra befalets side. Jeg skjønner Alices reaksjon på dette, sier Solberg til Aftenposten.no.

Ifølge Solberg har de ikke fått inn rapporter om slike hendelser tidligere.

- Må jenter som går inn i Forsvaret være forberedt på at man må bade naken med mannlige soldater og befal på øvelse?

— Nei, det er ikke vanlig. Det som kan være vanlig, er at man skal isbade eller bade i hvitkammo eller undertøy, sier Solberg.

- De siste årene har det vært flere kampanjer for å få flere kvinner inn i Forsvaret. Hva gjør slike episoder med rekrutteringen av kvinner til Forsvaret?

— Vi jobber aktivt med kjønnsnøytral verneplikt. Da er det veldig uheldig at sånt skjer, og vi jobber for at det ikke skal skje igjen. Det er uakseptabel oppførsel, slik Forsvarssjefens talsmann også har sagt. Det er et enkeltmenneske som har gjort dette, sier Solberg.

- Ikke god reklame

Også Aurora Wulvik, tidligere landstillitsvalgt for Forsvaret, reagerer på at Asplund ble tvunget til å bade naken foran mannlige soldater og befal.

— Det er uholdbart og svært beklagelig at kvinnelige soldater i Forsvaret skal oppleve å komme i en slik situasjon. Det er første gang jeg har hørt om noe sånt, sier Wulvik.

— Dette er ikke god reklame for Forsvaret. Men jeg håper andre jenter som vurderer en karrière i Forsvaret ser at dette er en enkeltepisode som ikke Forsvaret står for, at dette ikke er normalt.

- Trist

Politisk rådgiver for forsvarsministeren, Kathrine Raadim, er klar på at de ønsker seg flere jenter i Forsvaret.

-Vi jobber for å rekruttere og beholde jentene. Da må Forsvaret legge til rette for en praksis der jentene føler seg velkomne og komfortable. De skal ikke skremmes vekk, sier politisk rådgiver Kathrine Raadim.

— Slik saken er fremstilt burde dette vært gjort annerledes. Det er trist at jenter kommer ut fra Forsvaret med den typen opplevelser. Jeg skjønner at Forsvaret har beklaget saken, fortsetter hun.

- Personalsak

Forsvaret har beklaget overfor soldaten at hun har opplevd seg krenket ved det som skjedde.

Nestkommanderende stabssjef ved 132. luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, er også sjefen til befalet som var på denne øvelsen:

— Det er sterkt beklagelig at en soldat har følt seg krenket, og dette har vi også formidlet til soldaten. Vi tar denne saken veldig alvorlig, og har etterforsket hva som skjedde ved å snakke med begge parter, sier Salthammer til Aftenposten.no.

Han opplyser at løytnanten ikke er tatt ut av tjeneste. Ifølge NTB skal løytnanten ha blitt refset, men har påklaget denne.

Forsvarministerens rådgiver sier Forsvaret er flinke til å legge til rette for kvinner på mange områder, for eksempel når det gjelder boforhold og sanitærforhold.

— Det må legges til rette for jentene på øvelser også, i den grad det er praktisk mulig. Det var det her, sier Kathrine Raadim.

- Totalt uakseptabelt

Etter hva Aftenposten erfarer, har saken i formiddag skapt bølger helt til topps i Forsvaret:

— Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre. Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for. Det er noe vi beklager.

— Slik jeg forstår det har lokal avdeling gjennomført samtaler med soldaten og beklaget episoden. Jeg er også blitt orientert om at det ble reist personalsak mot ansvarlige befal. Jeg må igjen presisere at dette er hendelser som ikke skal skje og Forsvaret beklager dette på det sterkeste, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til Aftenposten.no.