IRINA LEE

OLAV GARVIK

Avtalen Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har inngått minner aldri så lite om musketérpakten: «Én for alle, alle for én.» Formålet er å sikre at Venstre ikke blir utelatt når tv-kanalene lader opp til stortingsvalget i september.

Krever likevekt

Dersom de rødgrønne får stille med representanter fra Ap, SV og Sp i tv-debatter, vil regjeringspartiene kreve at alle deres tre partier også blir representert.

— Vi i Høyre ser det som naturlig at alle de tre regjeringspartiene får delta i debatter, der samtlige tre på sosialistisk side blir invitert, sier Høyre-leder Erna Solberg til Bergens Tidende.

— I fjernsynsdebatter der de andre tre partiene stiller med «fullt lag», er vi på regjeringssiden enig om at man stiller opp på betingelse av at også Venstre er med, sier Venstres generalsekretær Terje Breivik.

Venstre-leder Lars Sponheim fortalte om den samme avtalen under fylkesårsmøte i Hordaland Venstre tidligere denne måneden. Der påsto han også at «Venstre har motkrefter i noen av tv-redaksjonene».

Det blir bestemt tilbakevist av aktualitetsredaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2.

- Ingen uvilje hos oss

— Jeg kan garantere at det ikke er noen uvilje mot Venstre i TV 2, sier Kristiansen til BT.

Når det gjelder politikernes krav om å få stille samlet til debatt, synes Kristiansen det blir en hypotetisk problemstilling.

— Ingen andre enn TV 2 bestemmer innholdet i våre debattprogrammer, og ingen andre enn TV 2 bestemmer hvem som skal stille i studio. Når det er sagt, tror jeg seerne og folk flest forventer en «fair» dekning av valgkampen. Det har vi hatt i alle år, og det vil vi fortsette med, sier Kristiansen.

Også NRK avviser kravet fra regjeringspartiene om å få stille samlet til debatt, dersom de rødgrønne blir invitert.

— Dette er første gang jeg hører om et slikt krav. Når kravet er så generelt, må vi avvise det. Vi avgjør selv hvem som skal delta i våre debatter, men vi tilstreber selvsagt balanse over tid, sier konstituert redaksjonssjef i Dagsrevyen, Stein Bjøntegård.

I likhet med TV 2, tilbakeviser også NRK påstanden om at Venstre skal ha «motkrefter» i redaksjonen.

— Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg synes tvert imot at vi har et godt forhold til Sponheim og Venstre, sier Bjøntegård.

Nøkkelrolle

Venstres oppslutning ved stortingsvalget i september vil ha avgjørende betydning for Bondevik-regjeringens fremtid. Statsminister Kjell Magne Bondevik har tidligere uttalt at «det vil være vanskelig å fortsette i regjering hvis Venstre faller ut av Stortinget etter valget».

— Kristelig Folkeparti har aldri vært med i en regjering som eneste sentrumsparti. Det vil være en klar fordel dersom Venstre kommer inn. Hvis ikke blir hele balansen i regjeringen ødelagt, sa Bondevik under regjeringens strategikonferanse på Sem gjestegård 1. februar.