Mobilselskapet MTU krever nå at Kurt Oddekalv punger ut med rundt 150.000 kroner for hærverket på en mobilmast i Oslo forrige uke.

Det var mandag forrige uke at Oddekalv og hans medhjelpere i Norges Miljøvernforbund rev ned en mobilbasestasjon på toppen av en bygård i Bygdø Allé i Oslo. Med avbitertang klippet han av ledninger og røsket ned antennene.

Mobilselskapet MTU anmeldte Oddekalv og krever opp mot 150.000 kroner i erstatning for skadene og for omkostninger selskapet får når de må leie kapasitet hos Telenor Mobil. Kravet overleveres neste uke.

— Det er ikke vanskelig å tenke seg hvordan dette vil ende. Fremgangsmåten var vel ikke ak-kurat den lureste med tanke på bevisene, sier administrerende direktør Jo Endride Lid Ler-heim til NTB.

Han sikter til at det spektakulære hærverksstuntet ble gjort med både NRK og TV 2 på slep.

Samfunnsplikt

Oddekalv mener stråling fra basestasjoner utgjør en fare for innbyggerne og karakteriserer ak-sjonen for en samfunnsplikt. Han leverte selv inn restene av basestasjonen til politiet.

— Jeg demonterte en ulovlig oppsatt mobilmast. Jeg har levert inn senderne til politiet som be-vis og frykter ikke at de kommer noen vei i det hele tatt, sier Oddekalv til NTB. Han mener utgiftene til reparasjon og driftskutt må være mikroskopiske.

— Ledningene får man kjøpt på Clas Olhson og det er vanskelig å få driftsbrudd når masten ikke engang var ferdig koblet opp, sier Oddekalv.

Uheldig

Men at den ødelagte mobilmasten ennå ikke var i drift, kan Oddekalv prise seg lykkelig over, mener MTU-direktøren.

— For det kunne vært kjedelig dersom den var i drift og sabotasjen hadde skapt problemer for ambulanse under utrykning i området, sier Lerheim.