Kreftsyke Helge Audestad tok med sønnen Ørjan (10) og konen Mari-Ann da han endelig fikk oppfylt ønsket sitt om et møte med statsminister Kjell Magne Bondevik.

— Vi hadde lyst til å gi Ørjan en liten ferie nå før jeg begynner med cellegift og blir dårlig igjen, sier Helge Audestad.

Helt siden søndag har han og familien fartet rundt i Oslo for å snakke med landets toppolitikere om slunkne budsjetter i helse-Norge. Audestad har møtt Carl I. Hagen, Kristin Halvorsen, Åslaug Haga og i går inviterte selveste Kjell Magne Bondevik på kaffe. Statsministeren tok seg god tid til å høre på politimannen fra Vaksdal da de møttes på det romslige kontoret i 16. etasje. Samtalen varte et drøyt kvarter lenger enn planlagt, og Bondevik var full av lovord da de to møtte pressen etterpå.

- Inspirerende

— Dette er en mann som til tross for alvorlig kreftsykdom likevel klarer å arbeide for at andre skal få det bedre. Jeg er imponert over motet og livsgnisten Audestad viser, sier Bondevik, som karakteriserte møtet som sterkt og inspirerende.

Han lovet å ha politimannen i tankene i tiden fremover.

— Vi deler mange synspunkter, og jeg kommer til å huske på Audestad, også i budsjettforhandlingene. Jeg kan ikke love noe konkret beløp, men det tror jeg heller ikke han forventet. Min viktigste oppgave i dag var å lytte, sier Bondevik, som benyttet anledningen til å understreke at det ikke bare kuttes i helsebudsjettene.

— Bevilgningene har økt de siste årene. Samtidig er ventetiden for pasienter generelt halvert. Vi har også en opptrappingsplan for kreftbehandlingen her i landet, sier statsministeren.

Takket statsministeren

Helge Audestad var også fornøyd med møtet på Statsministerens kontor. Han benyttet anledningen til å takke for at den livsforlengende medisinen Erbitux nå er blitt tilgjengelig for alle som trenger den. Men han mener fremdeles det er langt igjen før alle pasienter i Norge får den behandlingen de har krav på.

— Et av målene mine er en milliard kroner til alle helseforetak i landet. Det er et minimum, sier han.

I dag møter Helge Audestad Jens Stoltenberg. Etterpå setter han seg på flyet hjem sammen med Ørjan og Mari-Ann. På mandag venter seks uker med knallhard cellegiftkur.