For Mette Aas de Flon ble håpet et mareritt. I NRK-Brennpunkt i kveld blir det avslørt hva som skjer når alvorlige syke prøver et siste halmstrå. For noen ender det med at pårørende sitter igjen med stor gjeld og tapet av sin kjære.

Tapte alt

Kjersti Knudssøn ved NRK Hordaland har laget den sterke dokumentarsendingen som avdekker at et tysk sykehus utfører operasjoner og gjennomfører cellegiftkurer som norske helsemyndigheter ikke vil gå god for. I programmet dokumenteres tre tilfeller av «operasjoner» der kreftsvulsten ikke var fjernet, slik det var påstått. En operasjon som kostet minst et par hundre tusen kroner var dermed bortkastet. I programmet blir disse pasientene kontrollert på Radiumhospitalet etter at de har vært i Tyskland.

— Vi dro til Carl von Hess-sykehuset i Tyskland. De har et godt rykte blant kreftsyke som er villig til å prøve utenlandske tilbud når norske sykehus har gitt opp. De første dagene ved sykehuset i Tyskland ble vi meget godt behandlet og fikk filme mye. Men da vi stilte kritiske spørsmål og viste dokumentasjon om norske pasienter som ikke hadde fått de operasjonene som var betalt for, ble vi ganske fort stoppet og skysset på dør av en brysk overlege. Han ville ikke ha mer med oss å gjøre, forteller Knudssøn.

Solskinnshistorier

— Hva har dere funnet?

— I ukeblader og løssalgsaviser er dette sykehuset blitt fremstilt som et siste håp for kreftsyke nordmenn. Siden 1998 har 350 nordmenn satt sin lit til at Carl von Hess-sykehuset skulle redde dem. En rekke solskinnshistorier er beskrevet i ukebladene, og på den måten bidratt til å skaffe enda flere pasienter til sykehuset. Vi forteller historien som ukebladene ikke sier noe om - nemlig hvordan det til slutt har gått med mange av pasientene. For blant annet Mette Aas de Flon og hennes familie ble håpet et mareritt.

Knudssøn forteller at til nå har ingen, verken norske helsemyndigheter eller media, prøvd å undersøke hvordan det egentlig har gått med pasientene.

Brennpunkt-redaksjonen har arbeidet med dokumentaren i over et halvt år og blant annet fått innsyn i materiale om 27 pasienter som har fått behandling ved sykehuset de siste årene.

— En av utfordringene har vært at pasientene ikke er registrert noe sted, og at det har tatt lang tid å få innsyn i nok saker til å få noen svar. På veien har vi snakket med mange som har vært ved Carl von Hess-sykehuset. Det har krevd lang tid med overtalelse for å få sorgtyngede mennesker til å fortelle sin historie, sier Knudssøn.