— Hos er det langt under 30 prosent av søkerne som får innvilget forbrukslån uten sikkerhet, sier Jørn Vikøyr i 7fjell Kapital og Svein Øvrebø i ABC Finans, to av aktørene på dette markedet i Bergen.

Begge firmaene opplyser at kriteriene for å gi slike lån er strammet betydelig til i den senere tiden. Kriteriene går på alder, krav til å ha hatt fast inntekt over tid, ingen betalingsanmerkninger og betjeningsevne. Ingen av dem har merket noen markert økning i etterspørselen så langt i år - i forhold til samme tid for ett år siden.

Dyre lån

— Folk som har fått problemer med for eksempel strømregningen sin vil i utgangspunktet ikke kunne få slike lån. Da har de allerede et betalingsproblem, sier Jørn Vikøyr i 7fjell.

— Dette har imidlertid ikke vært registrert som noe problem hos oss, da jeg ikke kan minnes at vi har hatt en eneste forespørsel om slike lån på grunn av strømregningen. De som søker forbrukslån i dag er ofte velsituerte mennesker som ønsker en rask finansiering - gjerne til et kortsiktig behov.

— De vil ikke ha noe problem med å øke boliglån eller bruke andre finansieringsformer med langt lavere rente. Det er gjerne tidsperspektivet som er avgjørende. I tillegg ser vi at enkelte bruker denne type lån hos oss som alternativ til en kassakreditt. Kostnaden blir omtrent den samme.

— Det er dyre lån med ca. 25 prosent i effektiv rente?

— Ja. Årsaken er at de lånene vi tilbyr er uten noen form for sikkerhetsstillelse. Tar du et billån så er vi helt nede i en nominell rente på 7,45 prosent, men de som kan få lån «på dagen» uten sikkerhet har en nominell rente på 18,6 prosent.

— Det er liten konkurranse på pris mellom aktørene?

— Ja, de fleste store ligger omtrent på samme nivå, sier Vikøyr i 7fjell, som representerer DnB Kort sine produkter når det gjelder forbrukslån.

Strammer inn

De siste årene har summene som lånes ut til forbruk økt kraftig. Ifølge Kredittilsynet sin årsrapport om tilstanden i finansmarkedet ble beløpet mer enn doblet mellom 1999 og 2002.

Samme vei går andelen misligholdte lån. Kredittilsynets oversikt, som er basert på syv finansieringsselskaper, viser at 8,6 prosent av alle forbrukslån blir misligholdt.

— Vi er blitt rikere og kjøper mer. Jeg tror andelen vi kjøper på kreditt har holdt seg ganske stabil, sier Jan Fr. Haraldsen, viseadministrerende direktør i Finansieringsforetakenes Forening.

Han mener det er blitt langt vanskeligere å få forbrukslån den siste tiden.

— Jeg tror selskapene legger listen litt høyere nå. En dårlig kunde koster mye, og derfor er kredittvurderingen streng, sier han.

Kortsiktige behov

— Motivene for å ta forbrukslån spenner over et vidt spekter. Ett eksempel kan være folk som ønsker en mellomfinansiering uten at de ønsker at deres faste bankforbindelse skal blandes inn, sier Svein Øvrebø i ABC Finans, som ikke har registrert noen forespørsler om lån som følge av høye strømregninger.

— Et forbrukslån over en tid kan lønne seg fremfor at den faste banken får rede på at du trenger penger. Den kan da ta det med i vurderingen med rentevurdering på andre engasjementer, sier Øvrebø. ABC Finans er agent for en av landets største leverandører av forbrukerfinansiering, GE Capital.