• Ansvarsfraskrivelse, mener Høyres Øyvind Halleraker om samferdselsminister Navarsetes utspill om at konkurranseutsetting og anbudssystemet har skylden for dårlig veiberedskap.

I et intervju med Fædrelandsvennen ber samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sørlendingene om unnskyldning for veikaoset denne uka.

— Noe har gått ravende galt – og jeg beklager de store ulempene som folk har måttet tåle. Folk skal ikke stå fast i ett døgn på en viktig europavei, sier hun.

Stortingsrepresentant og medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen, Øyvind Halleraker (H), reagerer sterkt på utspillet.

— Det er oppsiktsvekkende at Navarsete skylder på den forrige regjeringen for at hun ikke har greid å få på plass en skikkelig beredskap på de norske veiene. Dette kan beskrives med ett ord: Ansvarsfraskrivelse, sier Halleraker til NTB.

Reformer Samferdselsministeren mener de store reformene i Statens vegvesen må bære noe av ansvaret for den dårlige vinterberedskapen.

— Jeg må dessverre meddele at Sørlandet ikke er spesielt. Jeg får samme kritikk fra hele landet. Vinterberedskapen er for dårlig. Det er grunn til å tro at det ligger i anbudssystemene og konkurranseutsettingen, sier Navarsete til Fædrelandsvennen.

Senterpartiet har tradisjonelt vært motstander av konkurranseutsetting, men Navarsete vil ikke vende tilbake til den tradisjonelle ordningen med at Vegvesenet vedlikeholder selv.

— Nei, det er jeg ikke rede til å svare på nå. Derimot må vi over hele landet se på om anbudene fungerer, om det er for mye fokus på pris, for lite på kvalitet – og om anbudene og kontraktene fungerer som de skal, sier hun.

Får støtte fra Ap Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsmann Torstein Rudihagen støtter Navarsetes innvendinger mot anbudssystemene, mens Fremskrittspartiets Per Sandberg legger hele ansvaret på Vegvesenet. Overfor Fædrelandsvennen fastslår han at Vegvesenet i Aust-Agder «har sviktet totalt».

— Det er dramatisk og unødvendig at en av landets hovedveier må stenges på grunn av noe tørr snø, sier Sandberg.

Krever redegjørelse Nestleder Borghild Tenden (V) i Stortingets samferdselskomité forlanger at Navarsete møter i Stortinget og redegjør for situasjonen. Hun er heller ikke imponert over forklaringen om at anbudssystemene er årsak til problemene.

— Statens vegvesen viser til at arbeidet er satt ut på anbud. Det blir helt feil. Vegvesenet har ansvaret for at de som skal gjøre jobben, faktisk gjør den, sier hun til Aftenposten.

Venstre vil også ta opp manglende beredskapsplaner i kommunene i Stortinget. En undersøkelse gjennomført av NorgesBarometeret viser at 52 prosent av norske kommuner ikke har beredskapsplaner.

-Det er stor grunn til å være bekymret når over halvparten av Norges kommuner ikke har beredskapsplaner, sier Venstres stortingsrepresentant og medlem av kommunalkomiteen, Vera Lysklætt.

VINTERDUGNAD: Kristiansand er hardt rammet av snøværet.
Tor Erik Schrøder
SLEDERSTANS: Enkelte sjåfører i Agder fikk mer hviletid enn ønsket i helgen.
Tor Erik Schrøder