— Regjeringen burde ha forsøkt å skape forståelse i Brussel for den norske hjemfallsordningen istedenfor å søke konfrontasjon i retten, uttalte Paal Frisvold i Dagbladet tirsdag.

Han ble omtalt som «erfaren EU-lobbyist», noe som absolutt stemmer: Frisvold er grunnlegger av og styreleder for selskapet «Brusselkontoret», som er Norges ledende lobbyfirma i EU-hovedstaden.

Uken før hadde regjeringen bestemt seg for ikke å føye seg etter kravene fra Brussel om å endre ordningen som gjør at privateide kraftverk faller tilbake til Staten etter 75 år. Dette mente Frisvold var en fullstendig feilslått strategi fra de rød-grønne, og spådde et norsk nederlag når saken havner for EFTA-domstolen.

Vil ikke si hvem

Det Frisvold ikke fortalte, var at han selv har jobbet med nettopp denne saken som betalt lobbyist i Brussel. Hvem oppdragsgiveren er, vil han ikke si noe om.

— Jeg kunne svart at jeg ikke kommenterer slike ting. Men det synes jeg er for råttent. Derfor kan jeg si følgende: Ja, jeg har hatt en oppdragsgiver med interesser i denne saken, sier Frisvold.

Også i Bergens Tidende i forrige uke lekset Frisvold opp om regjeringens håpløse strategi i hjemfall-saken.

— Jeg ser på dette om innenriks- og demonstrasjonspolitikk. Det lukter taktisk, politisk spill hvor nei-partiene i regjeringen får lov til å kjøre saken, mens Norge kommer til å bli tatt og tape i domstolen, sa Frisvold, og la til at «dette er misforstått og er ikke en aktiv europapolitikk».

Sendt til domstolen i går

Kampen om hjemfall handler i siste rekke om hvem som skal ha hånd om verdier for mangfoldige milliarder kroner, gjennom de norske vannkraftverkene. Overvåkingsorganet ESA, som skal passe på at EØS-avtalen blir fulgt, mener at Norge ikke kan forskjellsbehandle offentlig eide og privateide kraftverk.

De offentlige kraftverkene faller ikke tilbake til staten, slik som de private, noe som sikrer fylkeskommunale og kommunale kraftselskaper store og stabile inntekter.

I går bestemte ESA seg for å klage Norge inn for EFTA-domstolen, etter at regjeringen hadde avslått å gjøre noen endringer i ordningen. Dermed blir det opp til dommerne der å avgjøre saken. Det skjer tidligst neste år.

- Jeg er også nødt til å leve

Frisvold sier han ser at dette nå kan gjøres til en problemstilling. Han sier også at han ikke har diskutert sine uttalelser i pressen med sin oppdragsgiver.

— «Brusselkontoret» er et selskap med egne meninger, og legger vekt på å få frem konsekvensene av at Norge står utenfor EU. Jeg kan dessuten si at det beste som kan skje for min oppdragsgiver er dersom hjemfallsordningen fortsetter som i dag, slik regjeringen ønsker.

Ifølge Frisvold er det «usedvanlig mange aktører på banen i denne saken», fordi det står om et så grunnleggende prinsipp og så store verdier.

— Dette er kanskje den største melkekuen for den norske advokat- og kommunikasjonsbransjen i Brussel akkurat nå. Vi er ett av de fremste rådgivningsselskapene her nede, derfor er det også naturlig at vi har vært involvert. Jeg er også nødt til å leve, sier Frisvold.

Oppsiktsvekkende

Olje og energiminister Odd Roger Enoksen kaller saken oppsiktsvekkende.

— Ikke minst er det et problem for media, som bruker uttalelser fra slike folk for verifisere sine versjoner av saken. Det viser bare at man må være på vakt både som journalist og avisleser, sier han.