– Tallene vi har fått fra SINTEF viser at det var rundt 2.000 lynnedslag i Oslo i løpet av én time. Det er mye, forteller meteorolog Stig Arild Fagerli hos Storm Weather Center til VG Nett.

Finværet ble avløst av voldsomt uvær ved 19-tiden. Himmelen svartnet til og regnet flommet ned over hovedstaden. Temperaturen sank fra opp mot 30 grader til godt under 20 på kort tid.

– Temperaturen falt 11 grader da tordenværet begynte, sier vakthavende meteorolog Jan-Erik Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladets nettutgave.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

TV 2 måtte avlyse

Uværet var så voldsomt at TV 2s sommerstudio på kanalens takterrasse på Karl Johan ble rasert og programmet avlyst. Politiet måtte trå til.

– På grunn av gjenstander som ramlet ned fra TV 2-taket, ble gata sperret i en halvtime for å unngå at folk skulle få noe i hodet, sier operasjonsleder Heidi Benham Grundstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Ingen personer ble skadd av TV 2-gjenstander på avveie.

Politiet vet kun om at ett av de 2.000 lynnedslagene har rammet hus.

– Lynet slo ned i et hus på Hauketo, men det ble ingen brann ut av det, bare røyk og ingen personskader, sier Grundstad.

Pause på Bislett

På Bislett stadion ble internasjonale friidrettsstjerner, publikum og presse søkkvåte og hele det direktesendte TV-arrangementet Bislett Games måtte ta en pause mens værgudene herjet som verst.

– En liten byge hadde vært fint, men dette er for mye. Vi får håpe at det er forbigående, sier Bislett Games-general Steinar Hoen til NRK.

Etter om lag en time var uværet over og arrangementet kunne fortsette. Da hadde imidlertid de voldsomme naturkreftene satt igjen sine spor. Flere steder var det dypt vann i gatene. Trær hadde falt over ende eller var delt i to av lynet. Likevel fikk ikke Oslo brann— og redningsetat melding om alvorlige branntilfeller.

Flerret av tak

Det voldsomme uværet flerret tak av bygninger og veltet trær også i Nittedal fredag kveld. Ifølge politiet på Romerike gikk det kraftige tordenværet fredag kveld hardt ut over Oslos nabokommune nordøst.

– Tak ble flerret av to bygninger, noe som førte til at riksvei 4 var stengt ved Åneby, sier operasjonsleder Svein Arild Hallås i Romerike politidistrikt til NTB. Veien ble åpnet igjen litt over klokken 19.30, etter å ha vært stengt i rundt 40 minutter.

I tillegg slo lynet ned i sikringsboksen i et hus i 19-tiden. Sikringsboksen tok fyr, men brannen ble raskt slukket. Ingen kom til skade i brannen.

Jernbanen rammet

I Bogstadveien på Majorstua i Oslo måtte brannvesenet rydde opp etter at et tre falt over trikkeskinnene og forsinket trafikken i åttetiden fredag kveld.

Flere jernbanestrekninger på Østlandet er stengt eller rammet av forsinkelser på grunn av problemer forårsaket av det kraftige uværet.

Blant annet var strekningen mellom Lillestrøm og Grorud sperret for trafikk som følge av signalproblemer grunnet uværet, melder Jernbaneverket. Det var ventet at banen ville åpnes så snart uværet ga seg, men drosjer ble satt opp til de reisende.