Partibarometeret for juni som Opinion har utført for Bergens Tidende viser at hvis det hadde vært valg nå ville regjeringspartiene kun fått 72 mandater på Stortinget. Det er 15 mindre enn de tre partiene fikk ved valget i fjor høst, og en nedgang på 10 bare den siste måneden.

Blant regjeringspartiene er det Arbeiderpartiet som må tåle den kraftigste trøkken: tilbakegangen for Jens & co. er på hele 4,6 prosentpoeng. Også SV må blø, minus 1,3 prosentpoeng, mens Senterpartiet har en liten fremgang.

Erna kan juble

Erna Solberg er lettet og tilfreds over tallene i partimålingen, etter måneder med motvind og nedturer på Høyre-toppen. Nå bykser partiet opp til 15,5 prosent, en fremgang på pene 3,7 prosentpoeng siden mai-målingen.

— Jo, dette er hyggelig. Dette er faktisk den tredje eller fjerde målingen etter landsmøtet som viser Høyre-fremgang på mer enn tre prosentpoeng. Det må bety at mye av støyen tidligere i vinter og vår nå har stilnet. Vi har fått vist frem hva Høyre står for, og hva vi skal jobbe med i tiden som kommer. Jeg tror mange tradisjonelle Høyre-velgere nå har fått de svar de ønsket, sier Solberg.

Ved kommunevalget i 2003 oppnådde Høyre 18,1 prosent oppslutning.

— Målet er å gjøre et minst like godt lokalvalg neste år, sier Solberg.

— Ellers trekker du deg som partileder om to år?

— Jeg har ikke bundet meg opp til noen prosentstørrelse. Det jeg har sagt, er at jeg leder et organisatorisk og politisk prosjekt i Høyre. Lykkes vi ikke med det, vil jeg ikke fortsette som partileder, svarer Høyre-lederen.

Tror på Odfjell-minus

Partibarometeret gir de borgerlige partiene hele 97 stortingsmandater, mot de rødgrønnes 72.

  • Dette må være den sterkeste målingen for de borgerlige partiene totalt sett på veldig lenge. Det er tydelig at det rød-grønne regjeringsalternativet har falmet fort, konkluderer Høyre-lederen.

Solberg tror også at statsministerens og regjeringens håndtering av den såkalte Odfjell-saken bidrar til den kraftige tilbakegangen for Arbeiderpartiet.

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU er enig med Solberg i at Odfjell-saken kan være en forklaring på at Stoltenberg mister oppslutning. - Dette faller sammen med at mange Ap-velgere savner en mer aktiv industripolitikk og bruk av statlig eierskap, sier han til Bergens Tidende.

- Må ville noe

Todal Jensen mener denne målingen bekrefter tendensen fra flere andre målinger i det siste der regjeringen går tilbake.

— Jeg tror dette handler mye om at det er skapt forventninger som ikke innfris. For SVs velgere handler det både om utdannings- og miljøpolitikken. For Aps velgere handler det i tillegg til næringspolitikken også om energipolitikk. I Midt-Norge bygger det seg opp til energikrise, men det er ikke vedtatt å bygge ut gasskraft. Det skaper utålmodighet.

— Hva kan regjeringen gjøre?

— Det viktigste de må gjøre er å gjøre noe. Regjeringen må få fremdrift på politikken, vise at den har mål, og prøve å nå dem. Blir de rød-grønne liggende og drive, blir de et lett bytte for opposisjonen. Stoltenberg må ville noe mer enn å være motstander av Bondevik II-regjeringen, sier Todal Jensen.

STATOIL-TRØBBEL: Regjeringens håndtering av Johan Fredrik Odfjells kandidatur som styreleder i Statoil skapte stor politisk turbulens. Her må statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen svare på spørsmål utenfor regjeringsbygningen 1. juni. Den såkalte Odfjell-saken kan ha medvirket til de rød-grønnes kraftige fall på meningsmålingen for juni. ARKIVFOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX