I løpet av pinsen sprang løvet ut mange steder, men de kommende regnbygene de nærmeste dagene demper presset på landets pollenallergikere. I dag er det riktignok meldt kraftig spredning, men i morgen bare moderat de fleste steder i landet, skriver Aftenposten.no.

Mer i Hordaland

Hordalendingene og trønderne må imidlertid forberede seg på å bli mer enn normalt utsatt for pollen også i morgen.

De velkjente pollenplagene er tett rennende nese og kløende øyne.

— Noen kan merke utslag på pollen fra or og hassel allerede tidlig på våren, sier professor i allergi, Kai Håkon Carlsen.

Kraftig spredning av bjørkepollen søndag

De velkjente pollenplagene er tett rennende nese og kløende øyne. Noen kan merke utslag på pollen fra or og hassel allerede tidlig på våren, sier professor i allergi, Kai Håkon Carlsen.

Bjørkepollen

Det er bjørkepollen som flest reagerer på. Grunnen til at det er bjørk som gir de store utslagene for mange er at bjørk er en utbredt tresort over det meste av landet, bjørketrærne har mye pollen og at det er såkalt vindbestøvet pollen, som sprer seg med vinden. Så de som har problemer med bjørkepollen bør håpe på en våt og vindstille vår.

Kjæledyr gir ikke astma hos barn

Ettersom det er vanskelig å unngå bjørkepollen og folk reagerer veldig ulikt på det, er professor Kai Håkon Carlsen litt forsiktig med råd, men våger seg likevel med noen råd til pollenallergikerne på hjemmesiden til Oslo universitetssykehus:

  • Følg med på pollenvarslingen
  • Bruk de medikamentene du har fått foreskrevet., både i form av tabletter eller som nesespray, øyendråper.
  • Begynn gjerne med medisiner noen dager før pollensesongen starter
  • Hold deg innendørs ved høye pollentall
  • Noen reiser bort, både fjellet og syden er gode alternativer
  • Hvis du er veldig plaget så vær litt forsiktig med å trene utendørs
  • Ikke ha sengetøy hengende ute til lufting i den verste pollensesongen
  • Bruk solbriller
  • Skyll øynene med saltvann

Eksplodert

Allergi og astma har eksplodert de siste tiårene og bare i Norge regner man med at i underkant av 1 million har pollenallergi. Årsakene til dette er heller ikke helt klare, men det finnes teorier.

— Det er mange faktorer som spiller inn her. Endret miljø er en klar årsak. En annen teori går ut på at vi med vårt moderne og hygieniske levesett er mindre utsatt for bakterieinfeksjoner. Derfor reagerer immunsystemet med å danne antistoffer mot allergener i stedet. Dette er foreløpig teorier, men det er et faktum at den totale mikrobiologiske påvirkningen har endret seg, og det kan ha en betydning, forklarer Carlsen, på hjemmesiden til OUS.