– Nei, advokat Dietrichson, dette vil vi ikke ha noe av. Det du gjør nå er i strid med straffeprosessloven. Dette er ene og alene å undergrave vitnets troverdighet, sa Bjørnestad.

Da hadde forsvarsadvokaten allerede fått flere advarsler fra dommeren fordi han med en rekke spørsmål til politibetjent Harald Ljones ved Rogaland politidistrikt rettet søkelyset mot troverdigheten til et tidligere vitne, som Ljones har avhørt.

Dette vitnet, en 55 år gammel mann fra Oslo, er allerede dømt for å ha oppbevart 2,1 millioner kroner av NOKAS-utbyttet, penger som 55-åringen ifølge egen forklaring skal ha fått overlevert med en beskjed fra familievennen Metkel Betew. 55-åringen har i retten også forklart at han kort tid etter ranet i Stavanger ble oppsøkt av Betew, som fortalte at han hadde vært med på ranet.

– En grense

Advokat Dietrichson viste til funn av en rekke dyre klokker og andre verdigjenstander i 55-åringens hjem, og stilte spørsmål om mannen er «tilknyttet et kriminelt nettverk utover det han har forklart».

– Da begynner vi å nærme oss en grense. Nå lyser det en masse lamper, avbrøt dommer Bjørnestad.

Dietrichson ville fortsette sin spørsmålsrekke til Ljones, og ble avbrutt på nytt.

– Jeg griper alltid inn før skaden skjer, sa Bjørnestad.

Enda en gang forsøkte Dietrichson å ta opp tråden.

– Nå er jeg i ferd med å stramme til. Dere skal følge mine anvisninger. Ta et signal, formante Bjørnestad.

– Blir jeg avskåret på dette, spurte Dietrichson.

– Ja. Det blir feil å gjøre det på denne måten, svarte dommeren.

– Skal til bunns

Enden på denne ordvekslingen ble at forsvarsadvokaten får anledning til å innkalle «noen fra Oslo» for å svare på spørsmål om Oslo-politiets ransaking av 55-åringens bolig.

– Retten har ikke noe imot å få disse opplysningene. Men vi vil ha det på riktig måte. Vi må finne den rette mann å spørre om dette, sa Bjørnestad.

– Jeg skal til bunns i dette, fastslo Dietrichson før han fortsatte å eksaminere Harald Ljones om mindre kontroversielle temaer.

– På kjøret

En 37 år gammel kvinne kom i vitneboksen tirsdag for å forklare seg om tiltalte Lars-Erik Andersen, som ifølge vitnet er hennes kjæreste og tidligere samboer. Hun bekreftet tiltaltes egen forklaring om at han i påsken 2004 – på den tiden NOKAS-ranet skjedde – var «på kjøret».

Kvinnen reiste lørdag 3. april 2004 på en ukes ferietur til Estland, og ble kjørt til Gardermoen av Andersen. Hun kom tilbake 10. april.

– Var Lars-Erik rusa da du kom tilbake, spurte Andersens forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

– Ja. Han hadde tydelig vært rusa lenge, svarte vitnet.

– Ingen penger

– Er han flink til å holde på hemmeligheter, spurte forsvareren.

– Nei. Når han er rusa kan han sende meg 200 tekstmeldinger på et døgn.

– Tror du Lars-Erik kunne ha klart å holde på en sånn hemmelighet, hvis han hadde vært med på ranet, spurte Sørvik.

– Nei, svarte vitnet.

Forsvareren ville også vite om Lars-Erik Andersen hadde hatt penger etter ranet.

– Nei, han har aldri penger. Hos meg er det jeg som betaler alt. Han får mat hos meg, og betaler ikke for å bo der. Det har han aldri gjort, forklarte kvinnen.