— Det er ikke snakk om at Høyre vinner sakene, slik det kan fremstilles. Miljøvernministeren gjennomfører det vi alle er kommet frem til på Sem. Og det er ingen hemmelighet at KrF og Venstre var pådriverne for miljøformuleringene i forhandlingene. Ikke Høyre, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Litt glans på KrF òg

Han innrømmer at Børge Brende har overrasket langt utover det han hadde forestilt seg.

— Hans engasjement for miljøsaken oppleves som veldig positivt, sier Steensnæs.

Miljøvernminister og Høyre-mann Børge Brende har markert seg som en tøff og engasjert miljøforkjemper. Utad er suksessen nesten blitt et problem for regjeringen, ikke minst for KrF.

For Høyre-ministeren har profil og troverdighet på det som skulle være en av KrFs hjertesaker.

— Det er viktig for oss ikke å miste eierskap til miljøsaken. Vi i KrF må ta del i gløden over at regjeringen har fått så god gjennomslag i miljøpolitikken. Hele regjeringen har lykkes, ikke bare Høyre, understreker Steensnæs.

Partifeller som er samlet til kommunalpolitisk konferanse i Bergen denne helgen, skal oppmuntres til å glede seg over miljøvernministerens suksess. Som om Høyremannen var en av deres egne.

Kvesser profilen

Steensnæs budskap er at KrF skal bidra til en enda tøffere miljøpolitikk. Nesten koste hva det koste vil. Det skal bli 25 prosent billigere å ta buss i løpet av de tre neste årene.

Oljeindustrien må ta sikte på å ta sin del av ansvaret for å få ned utslippene av CO2. Og ikke minst, det skal arbeides intenst for å hindre at det bygges et forurensende gasskraftverk i Norge.

— Jeg håper det første norske gasskraftverket blir CO2 fritt. Vi er villig til å strekke oss langt for å få det til, sier Steensnæs.

Høyre var med på å felle Sentrumsregjeringen for to år siden på gasskraftsaken. Sammen med Ap gikk Høyre inn for å gi konsesjon til bygging av tre gasskraftverk i Norge, et på Kårstø, et på Kollsnes og et i Skogn. De tre kan bygges på gammeldags og sterkt forurensende teknologi. Om kort tid legger selskapene bak det mulig anlegg i Skogn frem kostnadsanalyse og avgjøre om gasskraftverk skal bygges.

Gulrøtter og trusler

Steensnæs håper regjeringen kommer dem i forkjøpet ved hjelp av løfter om skattelette i milliardklassen og trusler om strenge miljøkrav. Regjeringen krever at selskapene til enhver tid må bruke den mest miljøvennlige teknologien som er tilgjengelig. I tillegg er lave kraftpriser på KrF sin side.

— Jeg håper selskapene ser at støtten blir så gunstig at de velger å skyve på sine investeringer slik at det første gasskraftverket i Norge blir CO2 fritt, sier Steensnæs.