NTB og Jon Tufto

I tillegg sier også partiets andre nestleder, Knut Arild Hareide, til bt.no at han stiller plassen sin til disposisjon. Han vil fortsette, dersom han får fornyet tillit.

Med gråtkvalt stemme sa Valgerd Svarstad Haugland at hun stiller plassen sin til disposisjon, og går av som partileder.

— For meg er dette en lettelse. For å være en partileder, trengs det et helhjertet parti som står bak, sa hun til landsstyret i dag.

Hun er lei for problemene partimedlemmene har hatt på grunn av henne, og mener rapporten viser det vil være vanskelig for henne å fortsette.

Svarstad Haugland erkjente at kritikken fra hennes egne medlemmer var knusende, og at hun selv hadde feilet på flere punkter.

Einar Steensnæs sa like etterpå at han trekker seg som 1. nestleder.

Valgerd Svarstad Haugland ber om at en ny KrF-leder velges på et ekstraordinært landsmøte i Bergen 23. januar.

Hun forsikrer at KrF skal opp igjen av bølgedalen:

— Vi skal komme tilbake. Vi skal reise oss. Ingen må tro at tilbakeslaget i høst skal knekke oss som parti, sa Svarstad Haugland i sin tale til partiets landsstyre i dag.

Svarstad Haugland kom med et sterkt forsvar for regjeringssamarbeidet i sin innledningstale på landsstyremøtet.

Vil fortsette i politikken

En møtesal fullsatt av journalister og partifolk ventet spent på å høre om Valgerd Svarstad Haugland velger å trekke seg som partileder etter den massive kritikken mot henne internt i partiet etter det dårlige valgresultatet.

Partilederen trakk ikke konklusjonen med en gang, men holdt en tale der hun forsvarte partiets regjeringsdeltakelse sammen med Høyre og Venstre, og advarte mot å tro at en enkeltsak kan løse partiets problemer.

I manuskriptet som ble delt ut da hun begynte å tale, står heller ikke Svarstad Hauglands konklusjon. Men hun kommer med en erklæring om at hun ønsker å fortsette i politikken, selv om rapporten fra partiets havarikommisjon er knusende for ledelsen.

— Jeg har en medfødt kjærlighet til KrF som ikke engang rapporten kan drepe. Jeg ønsker å fortsette i politisk arbeid, og vil stå på for partiet mitt i årene som kommer, står det i manus.

Men foreløpig har hun ikke sagt om hun fortsetter som partileder.

Skal vinne i 2005

Valgerd Svarstad Haugland manet partiet til kamp:

— Vi må ta fatt på oppgavene. Vi må bygge samfunnet. KrF skal være vinnere ved valget i 2005, sa partilederen til applaus fra landsstyret.

— Engasjementet vårt må ikke svekkes i motgang. Sakene blir ikke mindre viktige selv om vi gjorde et dårlig valg. Verdiene våre er verdt å kjempe for, sa hun blant annet.

KrF-lederen minnet om at partiet har 70 års erfaring, som et parti både i medgang og motgang. Hun mener at det ikke er gjort i en håndvending å snu trenden:

— Det vil ta tid å bygge opp tilliten blant velgerne. Det er ikke gjort på noen få måneder å komme tilbake der vi hører hjemme. Men jobben må gjøres. Kampen krever at vi tror på det vi holder på med. Vi må tro på at vi har det som trengs, sa hun.

SCANPIX