• Kristelig Folkeparti er ikke et borgerlig parti. Høyre og Frp kan ikke regne med vår hjelp hvis de to partiene ønsker å regjere Bergen etter valget i høst.

Det er en skuffet, men fattet, Bergens-ordfører Kristian Helland som gjør dette klart overfor Bergens Tidende. To politiske meningsmålinger som ble offentliggjort i går gir KrF rundt 4 prosentpoengs tilbakegang i Bergen sammenliknet med kommunevalget i 1999. Og ordføreren selv, Kristian Helland fra KrF, må se at Høyre-rivalen Herman Friele har oppnådd 38 prosent for seg personlig, mens han selv må ta til takke med fattigslige seks prosent.

— Hvordan opplever du at avstanden mellom dere er så stor?

— Jeg har fått mye positiv omtale for den jobben jeg gjør som ordfører. Derfor hadde jeg ærlig talt ventet at dette ville vise litt igjen. Men dette er jo også et resultat av hvor partiet vårt befinner seg i øyeblikket. Dessuten er det jo slik at det ikke er direkte valg på ordfører. Og så må vi huske at valgkampen jo bare så vidt er begynt, sier Kristian Helland.

Lite troverdig

I går søkte Helland oppmuntring og trøst blant partikolleger på Hordaland KrFs fylkesårsmøte. Der fant utsendingene trøst i ordet : «HAN gir den trette kraft, og den som ingen krefter har, gir HAN stor styrke».

Fylkesleder og fylkesvaraordfører Torild Selsvold Nyborg sa i sin tale til møtet at den sviktende oppslutningen henger nøye sammen med at partiet oppleves som upålitelig og lite troverdig. Som eksempel nevnte hun løftet fra stortingsvalgkampen i 2001 om 25 prosent billigere bussbilletter.

— Dette er noe folk husker, og dette er noe vi som fylkespolitikere har slitt mye med, sa Torild Selsvold Nyborg.

Gammeldags retorikk

— I Bergens Tidende i går betegnet Herman Friele Kristelig Folkeparti som et borgerlig parti som hører naturlig hjemme i et borgerlig flertall sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Hvordan ser Kristian Helland på det?

— Dette er gammeldags retorikk fra Friele sin side. Kristelig Folkeparti er ikke et vanlig borgerlig parti. Det er umulig å plassere partiet ut fra det tradisjonelle høyre/venstre-mønsteret. Da er det mer naturlig å betegne KrF som et sentrumsparti. Som sådant kan vi komme på vippen og være attraktiv som samarbeidspartner. Det gir oss et stort ansvar, men dette ansvaret er vi oss bevisst.

— Betyr det du nå sier at du ser Arbeiderpartiet som den mest naturlige samarbeidspartneren også etter valget i høst?

— Vi står på avtalen med Arbeiderpartiet helt frem til valgdagen. Når valgresultatet foreligger, vil vi sette oss ned og vurdere den nye situasjonen som da er oppstått. Jeg må si jeg har stor sans for det noen har omtalt som en utvidet sentrumskoalisjon, med Høyre, KrF og Arbeiderpartiet. Men at KrF skulle bli en garantist for en koalisjon mellom Høyre og Fremskrittspartiet, det kan jeg neppe forestille meg, sier Kristian Helland.

UFORTJENT? Bergens-ordfører Kristian Helland mener han hadde fortjent mer enn 6 prosent personlig oppslutning på meningsmålingen i BT i går. Hans rival, Herman Friele, fikk 38 prosent. I går ettermiddag var Helland til stede på KrFs fylkesårsmøte.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ