Så sent som lørdag skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side at Norge støtter ønsket om FN-medlemskap og at regjeringen er klar for å anerkjenne en palestinsk stat.

Samme dag tok flere fylkesledere i Arbeiderpartiet til orde for at partiet burde velge et samarbeid med Kristelig Folkeparti framfor SV dersom Ap og SV ikke klarer å bli enige. Nå ber KrF Ap om å sette seg ned uten SV for å finne en felles løsning i Midtøsten-politikken, skriver Klassekampen.

— Alle vet at Israel er et veldig viktig spørsmål for KrF og våre velgere. Hvis man ønsker KrF som regjeringspartner, er det dumt å gjøre noe i denne saken som kan forkludre det, sier KrF-stortingsrepresentant Geir J. Bekkevold til avisa.

Kan skade

Bekkevold sier han er sikker på at KrF kan bli enig med Ap og Sp om en framgangsmåte som kan føre til at Norge vil anerkjenne en palestinsk stat. Men han tror det må skje uten Aps regjeringspartner SV.

— Det er ulike syn på dette innad i regjeringen, og SV har vært en voldsom pådriver for at Norge skal gå i spissen for å anerkjenne Palestina. Det frykter jeg kan skade fredsprosessen i Midtøsten, sier Bekkevold.

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, sier han er lite imponert over Støres kunngjøring på Facebook. Selv om han sier at KrF ikke vil ha problemer med å sitte i en regjering som støtter opprettelsen av en palestinsk stat, tror han at en norsk støtte til en palestinsk stat vil ha minimal betydning.

Tostatsløsning

— Vi vet at USA vil legge ned veto uansett, så jeg frykter at forslaget bare vil øke konfliktnivået. Jeg er veldig skeptisk til at Norge skal forhåndsgodkjenne dette før vi i det hele tatt har noen resolusjonstekst å forholde oss til, sier Syversen.

Han understreker at KrF er tilhenger av en tostatsløsning, men den må komme på plass først etter at palestinerne og israelerne har forhandlet seg fram til en løsning.

Tror du Midtøsten-politikken kan velte et Ap-KrF-samarbeid? Si din mening under!