En rekke stortingsrepresentanter for Ap bekrefter at Ap-ordførere de siste dagene har «ringt ned» Stortinget — etter påtrykk fra KrF-politikere.

En av dem som har kastet seg ut i dette spillet er en av lederne i KrFs stortingsgruppe, Odd Holten. Han har for eksempel ringt KrFs gruppeleder i Fredrikstad bystyre. Gruppelederen har igjen snakket med Ap-ordføreren som ringte til Aps stortingsrepresentant Svein Roald Hansen.

Odd Holten har selv sittet sentralt i forhandlingene om et budsjettforlik. Holten har dermed også vært fullt ut orientert om regjeringens videre strategi. Etter det Bergens Tidende har grunn til å tro er det en samlet regjering, KrF inkludert, som står bak at de nå skal forsøke å bli enige med Frp om et forlik.

Bekrefter ringing

— Ja, jeg har ringt og jeg har snakket med KrF-politikere. Dette er ikke noen gal måte å arbeide på.

— Er det ikke noe spesielt at du som sentral KrF-politiker forsøker å påvirke KrF-politikere til å kontakte Ap-politikere midt i en forhandlingsprosess?

— Vi er tjent med at alle partier engasjerer seg. Gjennom det skapes en bevisstgjøring og vi har jo forhandlet med tre partier, sier Odd Holten til Bergens Tidende. Han påpeker at ingen slike telefoner er tatt etter at det i går ble offentlig kjent at regjeringspartiene igjen skulle forhandle med Frp.

KrFs stortingspolitikere ringer altså sine egne politiske ledere rundt omkring i byer og bygder. De lokale politikerne, som kan være partiets gruppeledere i en by eller ordførere, ringer så til kolleger i Arbeiderpartiet. I samtalene ber de om at Ap-ordførere og politikere ringer Aps stortingsrepresentanter. Hensikten er å legge press på Ap for å få disse til å jobbe for nye forhandlinger med regjeringspartiene.

— Jeg ville lyve hvis jeg svarte nei på spørsmålet, sa for eksempel ordføreren i Kvinnherad, Aksel Kloster, da BT spurte ham om han var blitt kontaktet av KrF-kolleger.

— Jeg er blitt kontaktet av flere tillitsvalgte og ordførere fra KrF de siste dagene. De har argumentert hardt for at et budsjettforlik mellom oss og regjeringspartiene er viktig nå. Dette har de bedt meg bringe videre oppover og innover i systemet, sier Ap-ordføreren i Rissa, Per Kristian Skjærvik til Adresseavisen i dag.

Ap-press mot sine egne

Bergens Tidende har fått bekreftet at Ap-ordførere i fylker som Hordaland, Troms, Sør-Trøndelag, Hedmark og Østfold er blitt kontaktet av sine KrF-kolleger i de respektive fylkene. Ap-ordførerne har deretter kastet seg på telefonen til Stortinget. Mange Ap-ordførere mener at et forlik er så viktig for kommuneøkonomien at Ap bør kaste over bord bastante politiske krav for å få til dette

Kristelig Folkepartis strategi har med andre ord langt på vei lykkes - i den betydning at presset mot Aps stortingspolitikere tiltar i styrke.

Ber KrF stoppe kampanjen

— Jeg er blitt oppringt av to ordførere som begge sa de var blitt kontaktet av KrF-kolleger, sier Ranveig Frøiland.

Aps saksansvarlige for kommuneøkonomi, Reidar Sandal, sier at han er blitt kontaktet og orientert om at lokale KrF-politikere forsøker å legge press på Ap-kolleger rundt omkring i kommunene:

— Dette må KrF-politikerne bare innstille med en gang, oppfordrer Sandal.

Tore Nordtun fra Rogaland er også kjent med de mange oppringningene. På Aps gruppemøte på Stortinget i går kveld tok Eirin Faldet fra Hedmark opp presset som er satt inn lokalt. Hun opplever de mange telefonene som intenst mas.

Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, ønsker ikke å kommentere telefonaksjonen.

Forhandlinger i dag

I dag møtes Frp og regjeringspartiene til forhandlinger om statsbudsjettet. Frp har fått et nytt forlikstilbud som foreløpig er på vel 3,5 milliarder kroner. Etter det Bergens Tidende erfarer vil ytterligere innrømmelser fra regjeringen sitte langt inne, selv om det ikke utelukkes at et endelig forlik kan komme til å ligge på rundt 4,5 milliarder kroner. Det avhenger imidlertid av om Carl I. Hagen og Frp vil forsøke å tvinge regjeringen med på langsiktige avtaler som vil koste dyrt i årene fremover. Det er nå bred enighet om at Frp får et forlik - hvis de vil. Ingen i stortingsmiljøet føler seg imidlertid sikre på at Hagen og Frp ønsker en bindende avtale.

OPPRINGT: Ranveig Frøiland (Ap) ble oppringt av ordførere som var blitt kontaktet av KrF-kolleger Begge ønsket at Ap skulle inngå budsjettforlik med den borgerlige regjeringen.
Foto: Ørjan Deisz