I fjor solgte SATS 30.000 timer med personlig trener i Norge, og kjeden omsatte personlig trening for 14,3 millioner kroner. Det var en økning på 16 prosent fra året før. Hittil i år har salget økt med 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Kjeden vil ikke ut med tall for de enkelte byene, men sier tendensen er den samme over hele landet.

— Da treningsformen kom, var det nok først og fremst de med god råd som kjøpte personlig trener. Etter noen år fikk treningsformen et godt rykte, og i dag selger vi personlig trening til hvermannsen, sier Anders Hall Grøterud, informasjonsdirektør hos SATS.

Flest kvinner

Det vanlige er at nye medlemmer får en introduksjonstime til apparatene på treningsstudioet, og kan kontakte en treningsveileder for råd. Mens en personlig trener er sammen med deg hele tiden. Elixia-kjeden har siden nyttår tilbudt alle nye medlemmer to gratis timer med personlig trener. Samtidig har omsetningen steget fra 12,7 millioner i 2007 til 15 millioner i juli i år. Atle Arntzen, produktsjef for support trening hos Elixia, tror de i løpet av året vil øke salget fra 30.000 til 65.000 timer med personlig trener.

— Det var to grunner til denne strategien: Vi ønsket å gi bedre service til kundene, og hadde et sterkt ønske om å redusere antall støttemedlemmer. For å unngå støttemedlemmer, tilbyr vi dem å lære seg hvordan de bedre skal nå sine mål. forteller Arntzen.

Ifølge Arntzen er den typiske PT-kunden er kvinne mellom 30-50 år. Men han opplever at både nybegynnere og erfarne fra begge kjønn benytter seg av muligheten.

Mindre frafall

Hvis treningssentrene får medlemmene til å trene minst en til to ganger i uken, er det mindre fare for at de vil slutte. Hos Elixia Teglgården i Trondheim har 75 prosent av de nye medlemmene benyttet seg av tilbudet, og flere er blitt inspirert. Salget har fordoblet seg i forholdet til fjoråret: Fra 600 solgte timer i fjor til 1200 så langt i år.

— Mange gamle medlemmer har sett hvordan en personlig trener fungerer, at det er lettere å få rutiner og nå et konkret mål i løpet av måneder, forteller Adele Borch, daglig leder ved Elixia Teglgården.

Det vanlige er å kjøpe klippekort, med tre, ti, tyve eller seksti klipp. Det dyreste med 60 timer har de bare solgt tre av. Prisen er 27.600 kroner.

Kjøper selskap

Trenerne mener det ikke er latskap som får vanlig folk til å kjøpe seg en time med et veltrent forbilde. Det er ønsket om å svette smartere.

— Mange har ikke lyst til å bruke tid på å planlegge en effektiv og variert trening, derfor betaler de for en personlig trener, sier Torbjørn Jacobsen, trenerkoordinator og personlig trener hos 3T.

Spørsmålet er om det er nødvendig med eksperthjelp for vanlige dødelige.

— Lite forskning er gjort på effekten av personlig trener, men en studie viser at du får større styrkefremgang. Årsaken kan være at de med en personlig trener trente hardere, sier Gøran Paulsen, stipendiat ved Norges idrettshøgskole.

- Kan fint trene alene

Han jobber med å utdanne personlige trenere, og tror effekten av treningen blir bedre. Høykonjunktur og god råd gjør at flere legger penger i god treningsveiledning.

— Folk har trent seg selv i mange år, så det er ikke tvil om at du kan trene uten. Når det gjelder styrketrening, kan du klare deg med en innføring i apparater og løfteteknikker, samt enkle råd om treningsmetoder.

Ifølge treningsstudioene er august og januar tiden for de gode forsettene. SATS-kjeden har rundt 106.000 medlemmer, men ifølge Aftenposten er 10 prosent til enhver tid støttemedlemmer. Mellom 5600-8300 kroner koster det sovende medlemskapet med ett års bindingstid. Sofagriser høres ut som en lukrativ affære, for treningskjeden tjener 70 millioner kroner på å selge medlemskap til folk som ikke trener.

— Dette er ren spekulasjon og tall vi ikke går god for. Etter at vi begynte å følge opp kundene systematisk er det veldig få støttemedlemmer, sier Anders Hall Grøterud i SATS Norge.

(Adresseavisen/Bergens Tidende)

Er det noe poeng i å bruke 500 kroner timen på personlig trener? Si din mening i feltet under!

Kjell A. Olsen