Mannen hadde ringt sin kone og fortalt at han og en jevnaldrende norsk kamerat var i havsnød med en seilbåt utenfor Egersund på vei fra Lysekil i Sverige til Haugesund. Idet båten etter sigende var i ferd med å kantre, ble samtalen brutt.

Det har viste seg at telefonsamtalen ble utført fra kaikanten i Lysekil, og både svensk og norsk politi har innledet etterforskning mot mannen.

Millionkostnader Den svenske kvinnen hadde umiddelbart varslet Sjöräddingscentralen i Göteborg, som på sin side varslet Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) på Sola. Herfra ble det dirigert to redningshelikoptere, en redningsskøyte og ett kystvaktskip inn i det man antok var leteområdet. Senere ble et Orion overvåkingsfly overført fra Nord-Norge, for å bistå den svenske sjøredningssentralen med søk sørover Oslofjorden og svenskekysten.

– Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Falsk alarm er ille nok, men denne aksjonen har lagt beslag på all redningskapasitet i Sør-Norge, og det har kostet millionbeløp, sier pressetalsmann Einar Knutsen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Politiet har fått oversendt dokumentasjon på hvilken redningsinnsats HRS tok initiativet til mandag morgen.¨

– Så får vi se hva politiets etterforskning leder til før vi bestemmer oss for om vi skal fremme erstatningskrav, sier Einar Olsen.

Mobilsøk

Parallelt med søk fra sjø og luft foretok Sjörädningscentralen sporing av den mobiltelefonen som ble brukt tidlig mandag morgen og fant ut at den hele tiden har befunnet seg i Lysekilområdet.

Den 60-70 år gamle svensken ble mandag formiddag avhørt av politiet i Västra Götaland. Mannens norske kamerat, som også er bosatt i Sverige og som nå er dradd med i den lite passende spøken, er, ifølge pressetalsmann Peter Lindquist, ikke involvert i gjennomføringen av spøken.

Båten det dreier seg om er en seilbåt av typen Eol 111, og den skulle etter sigende selges i Haugesund når den var kommet fram.