Kirkeansatte klarte å redde ut sølv, noen stoler og døpefonten før de måtte trekke seg ut. Mens brannmannskapene jobbet for fullt, kunne de skuelystne se den vakre, hvite trekirken bli omdannet til aske.

— Dette er dypt tragisk. Slik det ser ut fra utsiden, er det mye som tyder på at det går mot en totalskade. Brannen rører ved følelsene. Mange av dem som står og ser på, synes dette er kjempetrist. Kirken betyr mye og har en viktig plass, sier sognepresten til NTB.

Sterkt preget

Også lensmann Reidar Gaupås i Karmøy sier brannen vil prege lokalsamfunnet i tiden som kommer.

— Kirken betyr mye og er et samlingspunkt. De fleste her er jo døpt og konfirmert i den kirken. Det er den eneste trekirken i Kopervik, og det er også der brylluper og begravelser forrettes, sier Gaupås.

Slukket

Brannen ble meldt allerede i 12-tiden fredag, men det skulle gå nesten ti timer før brannen var slukket. Klokken hadde rukket å bli 21.24 før brannmannskapene kunne pakke ned slangene og trekke seg tilbake for kvelden.

Arbeidet med å slukke brannen var svært krevende. Frykt for at bygningen skulle rase samme gjorde at mannskapene tidlig måtte trekke seg ut og fortsette slukningsarbeidet fra utsiden. Like før klokken 19 raste også kirketårnet sammen.

Ingen skadd

Det var personer i kirken da det ble oppdaget røyk, men alle kom seg ut av bygningen uten alvorlige skader.

— Ambulansen på stedet har undersøkt noen av de ansatte i kirken som har pustet inn røyk i forbindelse med at de begynte å bære ut gjenstander fra kirken, opplyser operasjonsleder Torger Stødle i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Ukjent årsak

Han sier politiet foreløpig ikke har noen formening om hvordan brannen startet. Politiet vil starte sin tekniske og taktiske etterforskning så snart branntomten er tilstrekkelig kjølt ned, slik at mannskaper kan gå inn.

Kopervik kirke er en trekirke i italiensk renessansestil fra 1861. Kirken brant også natten til 28. oktober 2001. Den gangen gikk altertavla tapt, og det var nær ved at hele kirken brant ned. En 23 år gammel mann tilsto å ha startet brannen.