– De har takket ja, og det er vi selvfølgelig veldig glade for, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til Aftenposten.

Nobelkomiteen har tradisjonelt lagt vekt på at banketten skal ha et uformelt og folkelig preg, og ingen kongelige har tidligere deltatt på festen på Grand Hotel etter utdelingen av fredsprisen. Men i år valgte fredsprisvinner Muhammad Yunus selv å invitere både Mexicos president Vincente Fox og Spanias dronning Sofia.

– Vi tenkte at det ville være litt unaturlig om dronning Sofia kom på festen, mens kongeparet ikke engang var invitert, sier Lundestad.

I utgangspunktet var noen av medlemmene i Nobelkomiteen skeptiske til forslaget om å invitere kongeparet, og et mindretall fryktet at festen ville bli formell og preget av etikette. Til slutt ble medlemmene likevel enige om å sende invitasjon til kong Harald og dronning Sonja, og dermed innføre en ny tradisjon.

Senere er det blitt klart at Spanias dronning Sofia kun skal delta ved seremonien i Rådhuset, og ikke på festen på Grand.