De dunne valgt gallaantrekk, ordensbånd, diadem og slottsfest for noen få utvalgte gjester.

Men isteden tok kong Harald og dronning Sonja på seg lave sko, uformelle klær og feiret sammen med sitt folk og sin familie.

Da kongesjaluppen «Stjernen» ankom Operaen i Oslo, ble jubilantene møtt med norske flagg og en god, lang applaus fra de mange fremmøtte.

Ingen hysterisk Bieber-stemning med «Baby, Baby», men et mer voksent publikum og «Hurra for deg».

Atmosfæren var høytidelig, men mest av alt bokstavelig talt nedpå. Alle, bortsett hedersgjestene, hadde med seg egne sitteunderlag, puter og pledd.

Ankerfester

Det var statsminister Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud som var vertskap for kong Harald og dronning Sonjas folkefest, som varte fra morgen til kveld, skriver Aftenposten.no.

— I gode og vonde dager står kongeparet midt iblant oss. Trygge i solskinn. Ankerfester når det blåser. For 44 år siden åpnet kongen og dronningen en historisk dør. Tidsånden sa nei, hjertene sa ja. Det unge paret lyttet til hjertene, valgte hverandre og la ut på sin livslange reise i fornyelse og forstand, sa Stoltenberg i sin tale.

Livsvitaminer

— 75 år …? De ser mye yngre ut, og så jobber de. Jeg tror de har det bra på jobben og trives, sier seksåringene Sine, Gabriel og Alva fra Prinsdal i Oslo.

Hva er oppskriften, mon tro? Per Fugelli (69), professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo sier det sånn:

— Hemmeligheten er ikke slott, fine hytter, hus og tjenere. Og ikke omega-3 eller Botox. Jeg tror det er tre doser med livsvitaminer:

Mening med livet . Kongeparet har en god grunn til å stå opp om morgenen.

Tilhørighet. Kongeparet føler seg verdsatt og trygge.

Verdighet . Kongeparet nyter respekt og har selvrespekt.

Glad kveld

På Operataket var det en svært glad kveld. Herborg Kråkevik loset de kongelige og publikum gjennom en bukett artister for enhver smak.

Og selv om det ikke var stapp fullt på taket i går, hadde statsministeren en hilsen med fra fem millioner nordmenn:

— Vi er så uendelig glade i dere. Stolte av dere. Måtte dere leve lykkelig i alle dager!