Meldingen fra Kongehuset kommer etter at Dagbladet i dag skriver at kongen ikke var ønsket da Krigskorset ble delt ut til tre offiserer på Akershus på søndag, skriver aftenposten.no.

I stedet var det statsminister Jens Stoltenberg som overrakte medaljene, noe som har vekket sterke reaksjoner fra flere hold.

Kong Harald sier utdelingen av Krigskorset søndag var klarert av kongen og statsministeren i fellesskap, og at mottakerne vil få audiens på Slottet, melder NTB, som er tilstede på kongens statsbesøk til Slovenia.

— Det jeg vil si om dette er at måten dette ble gjort på er noe statsministeren og jeg har blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sa kong Harald.

Både Kåre Willoch og Tomas Colin Archer mener at det hadde vært naturlig at kong Harald hadde delt ut Krigskorset på frigjøringsdagen søndag.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle kaller hele saken ganske ubegripelig, forutsatt at Dagbladets opplysninger om at kongen ville være til stede, men ikke fikk lov, er sanne.

Frp-leder Siv Jensen er svært krass i sin karakteristikk av Regjeringens håndtering av saken.

— Jeg synes hele denne saken fremstår veldig smålig. Det kan fremstå som om Regjeringen ville gjøre dette til sin sak i stedet for veteranenes dag. Jens Stoltenberg virker mer opptatt av å få flomlyset på seg selv enn å hedre veteranene, sier Frp–lederen til Aftenposten.no.

Statsviter Carl-Erik Grimstad mener imidlertid at det var naturlig at Regjeringen tok regien.

De tre som mottok Krigskorset på søndag var orlogskaptein Trond André Bolle, som fikk prisen post mortem, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

HEDRET: Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon tok imot krigskorset med sverd søndag på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som ble tildelt utmerkelsen post mortem.
SCANPIX