• Som far og bestefar føler jeg med hver og en som har mistet noen i terroranslagene.

Slik åpnet en svært rørt kong Harald sin minnetale i Oslo Spektrum søndag.

6700 besøkende, kongelige og statsoverhoder og en hel nasjon følger minnemarkeringen for terrorofrene i Oslo Spektrum.

— Aner noe av smerten

— Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler. Jeg føler med hver av én av dere, sa en beveget kong Harald, henvendt til alle de mange berørte i salen.

— Kjære alle sammen. Nå er nesten alle ord brukt opp. De siste fire ukene har vært tunge for oss alle, men nettopp da er det godt å kunne være sammen, sa kong Harald.

- Det blir tungt

— Tiden som kommer vil fortsette å kreve mye av oss alle. For dere pårørende blir det tungt når den nasjonale sorgen gradvis avtar. Da trengs det medmennesker som kan være hos dere, når oppmerksomhetens lys begynner å slukne. Nå hverdagen skal leves, sa kong Harald.

— Som nasjon skal vi ta denne tiden med i våre hjerter, i vår erfaring. Vi er blitt vekket til en ny bevissthet om hva som virkelig betyr noe for oss, avsluttet kongen til sterk applaus fra folk i salen.

Aksel Hennie delte sin egen sorg med de andres

Denne uken mistet Aksel Hennie sin egen bror i en fallskjermulykke. Søndag delte han sorgen med alle som mistet sine på Utøya eller i Regjeringskvartalet.

Under den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum leste han en tekst skrevet av Lars Saabye Christensen.

— Rammet av flamme og skygge slipper jeg alt jeg har i hendene. Tingene mister sin vekt. Himmelen mister sin farge. Vind mister sin seil. Natten mister sin morgen. Dagen mister sin sol.

Teksten handlet også om at sorgen lar seg bearbeide.

— Jeg ser sorgen er et hardt materiale. Vi er sorgens arbeidere. Vi hamrer den, vi bender den og bøyer og former den. Til vi ser. Sorgen har ikke tilbakevirkende kraft. (...)Rammet av flamme og skygge slipper vi alt vi har i hendene og løfter en rose. Rosen har rett.

«Mitt lille land»

Seremonien ble innledet med Susanne Sundførs soloframføring av Ole Paus' «Mitt Lille Land», som har hatt en sentral rolle i mange av markeringene etter 22. juli. Sundfør framførte låten på sin haugesundsdialekt.

Representanter for alle partiene på Stortinget er også til stede i salen, som rommer rundt 6700 personer. Representantene for Norsk Folkehjelp og Røde Kors er ikledd sine uniformer.

Mange av de besøkende har også valgt å kle seg i hvitt under markeringen, hvor statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kong Harald holder tale.

Seremonien blir overført direkte til en rekke TV- og radiokanaler i både inn- og utlandet.

La ned blomster

Kongelige og statsledere fra alle de nordiske landene la ned blomster til minne om terrorofrene utenfor Oslo domkirke søndag.

Til stede under den nasjonale minnemarkeringen søndag er Sveriges og Danmarks tronarvinger, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik. De fikk følge av sine statsministre, Fredrik Reinfeldt og Lars Løkke Rasmussen.

Finlands president Tarja Halonen og statsminister Jyrki Katainen, samt Islands president Ólafur Grímsson og statsminister Jóhanna Sigurdardóttir støtter også Norge i sorgmarkeringen.

I forkant av arrangementet i Oslo Spektrum la de ned hver sin blomsterbukett, bundet sammen med bånd i de respektive landenes flaggfarger, utenfor domkirken.

6700 personer er til stede under markeringen i Oslo Spektrum søndag ettermiddag. Hver enkelt av de 77 dreptes navn skal leses opp, og blant andre Karpe Diem, a-ha, Kringkastingsorkesteret og Sissel Kyrkjebø skal opptre.

LESTE: Aksel Hennie leser «22 7 2011» av Lars Saabye Christensen under den nasjonale minneseremonien etter terronrangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum søndag ettermiddag.
SCANPIX
KOM SAMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg og konen Ingrid Schulerud ankommer den nasjonale minneseremonien etter terronrangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum søndag ettermiddag.
SCANPIX
FRA SVERIGE: Sveriges kronprinsesse Victoria og sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kom sammen.
SCANPIX
MED BLOMSTER: Kronprinsesse Victoria ankommer kirken for å hedre de som ble drept i terroraksjonene for en måned siden.
SCANPIX
SYNGER: Susanne Sundfør synger «Mitt lille land« under den nasjonale minneseremonien etter terronrangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum søndag ettermiddag.
SCANPIX