– Det er spesielt for oss. Dette er første gang at vi alle er samlet her i Washington siden 1945, sa kong Harald.

Rundt et par hundre mennesker, flere av dem i bunad og med flagg, hadde møtt fram foran den norske embetsboligen i Washington for å få med seg avduking av statuen av kronprinsesse Märtha.

Statuen som har kostet rundt 700.000 kroner, er en gave til det norske folk fra norskamerikanere og Norwegian-American Association i forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen.

Flott statue

Ideen til å reise en statue av kronprinsesse Märtha kom fra Norges ambassadør i USA, Knut Vollebæk, mens arbeidet med å samle inn penger til statuen har vært ledet av tidligere visepresident Walter Mondale.

– Jeg synes at statuen er både flott, briljant og reflektert. Den viser også de følelsene som hun må ha hatt på denne tiden, sa tidligere visepresident Walter Mondale. – Hun var et symbol som betydde så mye for så mange. Statuen er en gave fra alle i USA til alle i Norge. Jeg er veldig fornøyd med statuen, sa den tidligere visepresidenten, som har norske røtter.

– Kunstneren har klart å fange kronprinsessens styrke og vilje og den ynde og vitalitet som var i hennes personlighet, sa kong Harald i sin tale ved avdukingen.

Stillferdig og sterk personlighet

– Kronprinsesse Märtha var en stillferdig, men sterk personlighet, sier skulptør Kirsten Kokkin, som har laget statuen. – Det jeg forsøkte å få fram var kronprinsessens tilstedeværelse, sier Kokkin, som har laget en skulptur som viser kronprinsesse Märtha i et antrekk inspirert fra 40-årene og med en av de brosjene som kronprinsessen fikk da hun var i USA. Det typiske perlekjedet er på plass og det samme er en bukett med liljer som er oppkalt etter kronprinsessen. – Jeg ville vise en sterk person som går forover mens hun hilser på folk, sier Kokkin

Fem år i USA

Kong Harald tilbrakte fem år i eksil i Washington samen med prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid etter at deres far og mor, kronprins Olav og kronprinsesse Märtha, måtte flykte til USA da Norge ble okkupert i april 1940. Kronprinsfamilien hadde fått invitasjon fra president Roosevelt i 1939 om at de kunne komme til USA om det verst tenkelige skulle skje.

– Vi viste at vi var hjertelig velkommen, men presidenten visste vel ikke at vi kom så fort og at vi ble så lenge, sa kong Harald med et smil.

Den første tiden bodde kronprinsfamilien i Det hvite hus og senere i Pooks Hill like utenfor Washington. Da kronprins Olav dro til London for å lede eksilregjeringen sammen med kong Haakon, ble kronprinsesse Märtha igjen i Washington sammen med barna. I USA arbeidet kronprinsessen for å sikre at Norges situasjon ikke ble glemt og hun jobbet blant annet med Røde Kors.

Familieliv

Kronprinsessen og barna var ofte gjest i Det hvite hus og de reiste også sammen med presidenten. – Jeg husker ikke så mye, men det er jo enkelte ting som sitter igjen, sier kong Harald, som var tre år da familien kom til USA.

– Vi levde et helt vanlig familieliv i USA i de fem årene som krigen varte. Den gang var det langt ute på landet, men nå er det jo midt i byen, sa kongen. – Mor forsøkte å beskytte oss mest mulig i tiden vi var i USA, sier prinsesse Astrid. – Vi hørte at det var kritisk, men vi viste vel ikke hvor kritisk det var.