Til stede var også dronning Mauds grandniese, dronning Elizabeth II. Det samme var kunstneren Ada Madssen (87), som har laget begge statuene.

Mens dronning Maud-statuen i Slottsparken er laget av stein, er den nye skulpturen i en litt mindre utgave laget av bronse, et materiale kunstneren selv synes det er lettere å arbeide med.

Palace Green

Avdukingen av det nye monumentet fant sted i Palace Green, der den norske ambassadøren har sin residens. Dette er en av de flotteste eiendommene i det sentrale London, og bygningen var også kong Haakons tilholdssted under krigen. Bordet, der det ble holdt statsråd hver fredag i denne perioden, brukes fortsatt som spisebord i residensen.

Residensen er også kongefamiliens bolig når de oppholder seg privat i London, og Stortinget har forlenget leiekontrakten fram til 2078. Grunnen huset står på tilhører dronning Elizabeth (The Crown Estate).

Til minne om kong Haakon avduket prinsesse Astrid en blå plakett på veggen av huset.

Gudsønn

70 år gamle John Birch, som er dronning Mauds gudsønn, var blant de mange gjestene under avdukingen.

– Dette er en ekstra hyggelig begivenhet for meg. Min mor Ragnfrid var norsk og traff min far da han var charge d’affaires ved den britiske ambassaden i Oslo, sier Birch til NTB.

Han forteller at foreldrene ofte ble invitert både til Slottet og til Bygdøy kongsgård fordi de var så flinke til å synge og spille, noe dronningen satte stor pris på.

– Da jeg ble født, tilbød hun seg å være min gudmor, og jeg føler derfor sterk tilknytning til Norge og den norske kolonien her i London, sier Birch til NTB.