Kongen har ifølge NRK Hordaland sendt ut en detaljert ønskeliste om hva han kan tenke seg i gave fra alle ordførerene i Norge til 70-årsdagen 21. februar: Her er noe av det han ønsker seg.

  • Forgylt empirespeil (kr. 22 000)
  • Ett par svenske speillampetter, rokkokko (26 000)
  • Krus i sølv (5500)
  • Lite forgylt speil, skåret dekor og med perlekant (5000)
  • Urne i porselen (830)

Kongen av Torgallmenningen

I Bergen er han konge på Gamlehaugen, på Bryggen og i Håkonshallen. Men først og fremst er han Kongen av Torgallmenningen.

For det er slik mange bergensere kjenner ham best. Kongen som kommer med solen på Festspillenes åpningsdag. Med dronning Sonja ved sin side — på Torgallmenningen en kjølig maidag. Han vinker, han håndhilser, han smiler og han tar imot blomster. Før han eskorteres til Grieghallen for å nyte Nystemten og åpne et nytt nummer i rekken av bergenske festspill.

_STOPP! Kongens bil stoppes av fergebillettør Bjørn Jensen i forbindelse

med åpningen av Trekantsambandet i Sunnhordland i 2001. ARKIVFOTO: OVE OLDERKJÆR_

BTs fotoarkiv viser likevel at kong Harald har svingt seg både i overlevingsdrakt og allværsjakke, ikke bare smoking, innenfor bygrensene i årenes løp. Men aller mest i kongeblå frakk, ser vi.

Fra de senere år husker bergenserne dagens jubilant fra nærvær ved store nasjonale begivenheter som åpningen av kulturbyåret i 2000, feiringen av prinsesse Mãrtha Louises 30-årsdag i 2001, og unionsfesten i 2005. Men det hender også at anledningene er litt mer hverdagslige. For eksempel når Sjøkrigsskolen skal inspiseres eller et NHH-symposium skal ønskes velkommen.

Eller når han slår følge med Sonja når hun skal vise Bergen og Bryggen til dronning-kolleger — eller han har kommet som bestilt når det skal feires kirkejubileer og åpnes broer. Når nye statsbygg skulle innvies eller militære jubileer markeres.

_FEIRER MÄRTHA LOUISE: Foto-session på Bryggen i forbindelse med

Märtha Louises 30-årsdag. ARKIVFOTO: KNUT STRAND_

Drypper på bergenserne

Innimellom har han cruiset i nabokommuner. Men da har det likevel drypper litt kongeglans på bergenserne, for eksempel når Trekantsambandet, Lærdalstunnelen og Bjørn West-museet hadde sine premierer.

Men det må innrømmes at vi ikke finner de helt glamorøse eller dramatiske fotoøyeblikkene når vi arkivsøker på «Kong Harald i Bergen».

Her er ingen marinegaster på geleddsom faller besvimt om, slik det skjedde da dronning Elizabeth var her på slutten av 1960-taller. Og ingen forrykte overfall med peppervann, slik dronning Sonja opplevde utenfor Grieghallen ved MGP-finalen i 1986. Muntreste Harald

Det muntreste Harald-motivet vi finner i arkivet er et blinkskudd avfyrt av vår mann på Stord, Ove Olderkjær, da kong Harald i april 2001 ankommer Sagvåg fergekai for å åpne Trekantsambandet. På kaien står Peder fergebillettør i full mundur i Bjørn Jensens skikkelse og avkrever Kongen billett. Da kommer et spontant kongelig glis frem.

Et av de eldste Harald-bildene i BT-arkivet stammer fra en snøstorm i mars 1963, da den daværende kronprinsen blir tatt imot på Fjøsanger stasjon av militære myndigheter.

Det mest rampete kong Harald sannsynligvis har gjort i Bergen, er å smugrøyke mellom hovedrett og dessert i Håkonshallen Men det bergenske pressefotokorps har vært vennlig nok til å la ham nyte sin sigarett, kanskje en Prince, i kongelig fred.

Men de som tror at Harald V er i Bergen bare for åpne festspill — de må altså tro om igjen.

_MOTTAKELSE: Her blir daværende kronprins Harald tatt imot av militære

myndigheter på Fjøsanger stasjon i mars 1963. Kronprinsen skal i

nnlosjeres på Gamlehaugen og deretter til Haakonsvern for å dele ut

Kongens Ur.ARKIVFOTO: BIRKHAUG OG OMDAL_