— Bryllupet tar utgangspunkt i tradisjonene, men det blir også tatt hensyn til parets egne ønsker og tiden vi lever i, sa brigader og prosjektleder Bjørn Ruud da han møtte pressen på Slottet mandag ettermiddag.

Hva han legger i utsagnet "tiden vi lever i", ville han ikke utdype. Men det kan bety at kronprins Haakon selv fører sin brud opp kirkegulvet i Oslo domkirke, noe som ikke er uvanlig når samboere går inn i den hellige ektestand.

Vanskelig logistikk Det største problemet, mener Bjørn Ruud, er ikke selve vielsen eller bryllupsmiddagen.

— Det som bekymrer meg mest i øyeblikket er hvordan vi skal få gjestene raskt nok fra domkirken og videre til festen, sier prosjektlederen.

Middagen for rundt 400 gjester etter vielsen holdes på Slottet og i Oslo Militære Samfund, slik det også ble gjort under kronprinsbryllupet i 1968. 220 av gjestene får plass i Slottets store spisesal, mens 180 skal bespises i Oslo Militære Samfund. Etter middagen blir gjestene herfra fraktet til Slottet hvor bryllupsfesten fortsetter med dans ut i de små timer.

Samtlige nordiske statsoverhoder og en rekke kongelige fra hele Europa vil være blant gjestene. I tillegg er det representanter for det offisielle Norge, diplomatiet og venner og familie av brudeparet.

De kongelige gjestene skal innkvarteres på Slottet og andre statsoverhoder i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien. Øvrige gjester skal bo på hotell. Den endelige gjestelisten blir først kjent noen uker før bryllupet.

Hva kronprinsbryllupet vil koste er det foreløpig ingen som har oversikt over.

— Men de 40 millionene som har vært nevnt i pressen stemmer ikke, det tallet er altfor høyt, sier Ruud.

Ungdomsfest og kunstutstilling Den kongelige bryllupsfeiringen innledes torsdag 23. august med en privat vennefest på Skaugum der kronprinsen og den vordende bruden er vertskap.

Om festen blir innendørs eller i telt, ville Ruud ikke si noe om. Men på dette tidspunktet har kongeparet allerede flyttet ut fra kongsgården i Asker, og huset er tømt blant annet for kunst.

Kunsten befinner seg nemlig på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden, der kongeparet vil ta sine gjester med til omvisning og lunsj lørdag formiddag.

Sommerens store utstilling på Høvikodden viser dronning Sonjas private samling av samtidskunst og "Dronningens utvalgte" fra museets egen samling.

Kong Olav tok også sine kongelige gjester med til Høvikodden i forbindelse med Sonja og Haralds bryllup i 1968, og noen av bildene er de samme som ble vist den gang.

Fredag 24. august ankommer de fleste kongelige gjestene fra utlandet og kongeparet gir lunsj på Slottet. Om kvelden er den norske regjering vertskap for kongefamilien og en del av deres gjester på Akershus Slott.

Fullt på Slottsplassen? Prosjektleder Bjørn Ruud vil også legge forholdene til rette for at publikum kan få et glimt av brudeparet når de - hvis været tillater det - kjører i åpen bil i gangfart opp Karl Johan fra domkirken til Slottet etter vielsen.

Ved kronprinsbryllupet i 1968 var Slottsplassen fullsatt av mennesker som ville se brudeparet på nært hold. Ruud håper på det samme den 25. august i år. Også langs Karl Johan vil det være gode muligheter til å se brudeparet "live", men bryllupet sendes direkte i fjernsynet, så resten av Norge får full anledning til å følge den store begivenheten på nært hold.

NTB

FORLOVET: Og snart blir de gift.