Heller ikke ved ankomsten til Bern var været på de kongeliges side. Sludd og regn la en demper på det første norske statsbesøket i Sveits siden 1968.

Kongeparet ble tatt imot av Sveits’ president Moritz Leuenberger på den vakre herregården Lohn, som er den sveitsiske regjeringens representasjonsbolig. Kong Olav bodde her i 1968, men kong Harald og dronning Sonja bor på hotell Bellevue Palace i sentrum av Bern under oppholdet. Dette hotellet, som ble totalrenovert i 2002, ble bygget i 1856 for å ta imot det gamle regimets statsgjester.

Etter ankomsten til Lohn ble det overrakt gaver. Kongeparet fikk et praktfullt sveitsisk kaminur i gave fra den sveitsiske regjeringen, mens kongeparet overrakte en glasspokal med lokk, to matchende lysestaker i glass og et signert fotografi av seg selv til president Leuenberger.

Kong Harald var i sivil ved ankomsten, og dronningen hadde valgt et praktisk antrekk med langbukser i det kjølige været.

Etter lunsjen var det onsdag ettermiddag offisiell mottakelse med æresgarde på Bundesplatz utenfor parlamentet i sentrum av den sveitsiske hovedstaden Bern.

Senere samme dag sto et besøk i parlamentet, to seminarer og et museumsbesøk på det kongelige programmet.