I gaven inngår også et nytt monument over grev Wedel Jarlsberg, som var en sentral person på Eidsvoll i 1814.

Se også: Vår mulitimediadokumentar fra kongens liv og Kong Haralds ønskeliste.

Det var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som avslørte gaven under sin tale til kongen på Akershus Slott onsdag kveld.

Høsten 1814 ble grev Wedel valgt til stortingsrepresentant og fikk i oppgave å danne en ny norsk regjering. Senere kom han til å spille en svært viktig rolle som finansminister og ledende statsråd i Kristiania. Wedel, som var en god venn av kong Karl Johan, avsluttet karrieren som norsk stattholder.

Støpes på nytt

På det såkalte Dronningberget, den lille høyden som ligger på høyre side av veien mellom Bygdøylokket og oppkjørselen til Kongsgården, har monumentet over grev Wedel stått. Monumentet var laget i sink og besto av en byste på en sokkel med en trist og sørgende norsk løve liggende med øksen under seg på trappen foran bysten. På sokkelen var det inngravert: «Carl Johan, Norges og Sveriges Konge, reiste dette Minde for Sin Ven, Norges Statholder, Greve Herman Wedel Jarlsberg».

Monumentet er nå tatt ned, og bysten og løven skal støpes på nytt i bronse. Det vakre støpejernsgjerdet som i sin tid sto rundt monumentet, skal rekonstrueres og settes opp på nytt.

– I tillegg skal hele Dronningberget gjøres om til et vakkert, parklignende turområde med stier på kryss og tvers, slik det var i svenskekongenes tid, sier direktør Olav Aaraas ved Folkemuseet til NTB.

Til glede for folket

Det er Folkemuseet som sammen med Statsbygg og Riksantikvaren i all hemmelighet har i fått i oppdrag av regjeringen å legge til rette for gaven til kongeparet, en gave som også skal bli til glede for folket.

Det gamle monumentet ble avduket av kong Oscar I 1845, og det nye blir trolig avduket av kongeparet til sommeren. Gaven har en kostnadsramme på 10 millioner kroner.

Seterhytten, det gamle badehuset fra Oscarshall som ble flyttet til toppen av Dronningberget i 1862, skal også gjøres i stand. I dag bor kunstneren Lars Elling i huset, som også har vært benyttet som serveringssted. Denne delen av prosjektet blir neppe ferdig før i 2008.