Hele kongefamilien med kong Harald og dronning Sonja i spissen var til stede i kirken sammen med blant andre regjeringen, Stortinget, byrådet i Oslo, det diplomatiske korps og en rekke andre notabiliteter.

Kronprins Haakon og hans forlovede Mette-Marit Tjessem Høiby satt i koret sammen med kongeparet, prinsesse Märtha Louise og kongens to søstre Ragnhild og Astrid med ektefeller. Bak dem satt de fleste av gamlekongens barnebarn og oldebarn.

Etter den vel timelange minnestunden dro storfamilien innom den kongelige krypten på Akershus slott, der hadde en kort privat minnestund. Deretter var det middag på Skaugum for kong Olavs tallrike etterslekt.

Statsminister Jens Stoltenberg innledet sin tale med følgende ord: – Kong Olav var folkekongen. Biskop Gunnar Stålsett betegnet ham som en av de store såmenn i vårt folks historie og viste til lignelsen fra Lukas-evangeliet «Såmanns visdom og såmanns verk».

– I dag er vi samlet for å minnes en av de store såmenn i vårt folks historie. Familiens krans som fulgte båren for ti år siden, ga uttrykk for en takknemlighet som vil vare livet ut, sa biskopen i sin minnetale.

Stålsett sa også at det kong Olav sådde gjennom et langt liv som kronprins og konge, fant villig grobunn i kongehus og folk:

– Han sådde troskap og høstet lojalitet. Han sådde forsvarsvilje og høstet frihet. Han sådde smil og høstet kjærlighet.

– Kanskje hedrer vi kong Olavs minne best ved at vi tar på alvor det viktigste såmannsspørsmål til alle tider; Hvilke verdier vil vi gi videre? Hva ønsker vi at våre barn skal høste? Hvilken verden vil vi bygge?

NTB

Levende lys på Slottsplassen onsdag kveld på tiårsdagen for kong Olavs død. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX.