Det var under en rutinekontroll tirsdag ble det konstatert at det er inntruffet en endring i Kongens helsetilstand.

Klaffefeil

Kongen er gjennom mange år blitt kontrollert for en klaffefeil som består i en tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose.

Denne trangheten har økt meget langsomt, og har ikke plaget ham. Kongens tilstand har vært fulgt nøye.

— Da Kong Harald ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt moderat og uten betydning for inngrepet. Siste rutinekontroll viste imidlertid at trangheten i klaffen nå er blitt høygradig, og Kongens kondisjon er tydelig blitt redusert, selv om han ikke føler seg syk, understreket Kongens livlege.

Får kunstig hjerteklaff

— Dette er en relativ vanlig operasjon, sykdommen forekommer hos to prosent av alle personer over 65 år, sa professor Otto Smiseth.

— Kongen skal få satt inn en kunstig hjerteklaff. Dette er en operasjon som Rikshospitalet utfører svært ofte, fortalte professor Jan Svennevig.

Klaffen som skal opereres inn, er av metall. Inngrepet skal utføres av doktor Odd Geiran ved Rikshospitalets Thoraxkirurgiske avdeling.

— Alle hjerteoperasjoner har en viss risiko, men vi regner det som langt mer risikofylt å gå uten operasjon. Faren for komplikasjoner er veldig lav, fortsatte Svennevig.

Haakon overtar

Kongen skal opereres rett over påske slik at han kan delta i 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen i 1905, ble det opplyst på pressekonferansen.

Det er ventet at kongen blir sykmeldt i to måneder og kronprins Haakon vil være regent under sykemeldingsperioden.

Kongeparet skal tilbringe påsken på Kongsseteren.

Slottet kalte inn til pressekonferansen på bare en drøy times varsel.

Det er sjelden at kongehuset innkaller til pressekonferanser, særlig på så kort varsel.

God bedring fra regjeringen

Regjeringen ønsker kongen god bedring i forbindelse med den forestående hjerteoperasjonen.

— På vegne av regjeringen og det norske folk sender jeg de varmeste hilsener til kongen og hans familie. Vi håper alle at operasjonen vil gå bra, og vi ønsker Kongen god bedring, sier stedfortredende statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er i Australia, og orienteres om at kongen skal opereres.

PRESSEKONFERANSE: Fra høyre professor Jan Svennevig, kongens livlege, professor Halfdan Ihlen og professor Otto Smiseth. Bak fungerende hoffsjef Berit Tversland.
SCANPIX
SKAL OPERERES: Kong Harald er plaget av en trang hjerteklaff, og skal få satt inn en kunstig klaff. Her er Kongen under starten på hundreårsjubileet. FOTO: HÅVARD BJELLAND