Tre av fire kommuner kan bli lagt ned, som følge av at Høyre, Frp, KrF og Venstre nå er enige om en kommunereform, skriver VG.

Erna Solberg sier de vil involvere hele Stortinget i utformingen av en ny kommunereform, også opposisjonspartiene.

— Reformen er ikke et mål, men et middel for å styrke det lokale selvstyret. En kommunereform må til for å øke kvaliteten, blant annet i omsorgssektoren.

— Vi vil skape mer robuste kommuner.

- Blir protester

Alle de fire borgerlige partiene har programfestet at kommuneantallet skal reduseres betydelig. De har også åpnet for at Stortinget kan benytte tvang.

Da tror jeg det vil bli oppstyr i Bømlo

— Jeg er nå redd for at vi skal bli slått sammen med nabokommunene. Jeg kan tenke meg at det ligger i reformen at det vil skje, men det er ikke noe vi ønsker, sier ordføreren i Bømlo, Odd Harald Hovland (Ap)

Bømlo er omringet av Stord, Sveio, Tysnes og Fitjar.Ordføreren tror det vil bli protester i kommunen om det kommer frem at Bømlo skal slåes sammen med de andre kommunene.

— Da tror jeg det vil bli oppstyr i Bømlo, vi mener vi står godt på egne bein, og jeg føler det er en tverrpolitisk enighet i kommunen om at Bømlo skal være en egen kommune, sier han.

- Må ikke bli for små

— Jeg regner med at dette betyr at vi blir slått sammen med Stord, men jeg tror da at vi også burde slåes sammen med Bømlo. Fitjar og Stord blir for liten kommune, da må vi ha Bømlo med også, mener ordfører i Fitjar, Wenche Tislevoll (H).

Selv om ordføreren mener at Fitjar helt fint klarer å utføre oppgaver og tjenester godt som en liten kommune, tror hun ikke det vil bli protester om kommunen blir slått sammen med andre.

— Jeg tror de fleste ser at dette må komme.

Redd de mister innbyggere

Modalen kommune har i lang tid vært imot kommunesammenslåing. Nå er ordførere Knut Moe (H) skuffet.

— Kommunesammenslåing vil få stor betydning, og det er noe vi har fryktet lenge, sier han.

— Vi frykter at vi skal miste innbyggere, arbeidsplasser og få en fraflytning fra kommunen. Vi er redd tjenestetilbudet i kommunen blir dårligere, og vi er også redd for at det blir vanskeligere å rekruttere arbeidsfolk til de bedriftene som er i Modalen. Kommunen har store inntekter fra vannkraft.

— Modalen var en fattig kommune før kraftutbyggingen, og vi ønsker oss ikke tilbake til den tiden. Vi har sett en positiv utvikling i kommunene, og det kan bli vanskelig å opprettholde den om vi blir slått sammen.

Ordføreren forteller at de har samarbeid med kommuner i Nordhordland, og tror en sammenslåing med dem er mer naturlig enn kommunene i Sogn og Fjordane. I Nordhordland grenser Modalen mot Vaksdal, Lindås og Masfjorden.

— Det må være veien å gå om en sammenslåing blir aktuell, men aller helst vil vi ikke bli slått sammen med noen kommuner, sier ordføreren.

Ros fra NHO

De nye signalene fra de borgerlige blir hilst hjertelig velkommen av NHO. Det er virkelig på tide at man tar tak i dette, mener Næringslivets Hovedorganisasjon:

— Jeg synes dette er et svært konstruktivt og godt utspill fra de fire. Det er veldig viktig at man får satt i gang dette arbeidet. Det er en klok tilnærming som bør ha et et stort flertall bak seg, sier Petter Brubakk – direktør for næringspolitikk i NHO, til Aftenposten.

- Men det blir vel mange tenners gnissel når kommuner eventuelt skal slås sammen med tvang?

— Jo, men når dette er klokt er det for at man først må organisere kommunene etter hva hva de egentlig skal utføre, og så få en analytisk og bred tilnærming til dette. Så får man fastsette kommunestrukturen når det er gjort. Stortinget må engasjere seg i dette og kan ikke basere seg på frivillighet. Det er 50 år siden vi hadde den store runden sist om kommunesammenslåinger, og bortsett fra det som er blitt gjort i mellomtiden med noen av de inneklemte byene, er det ikke skjedd noe siden den gang. - Hvilke råd vil NHO gi for at dette skal gli glattest mulig?

— De har nok gjort de politiske overveielsene selv, men det ser ut som om de nærmer seg dette klokt med å prøve å få et stort flertall bak det. Ellers vil vi ikke kommentere dette noe mer før vi ser hva som egentlig kommer, sier Brubakk til avisen.