Kommunalministeren viste til at veksten i kommunenes inntekter har vært veldig høy i 2002 og at veksten kommer til å fortsette i 2003.

— Alle som er kommet hit, er vel sinte for at kommunene ikke får nok penger, sa Erna Solberg.

— Men inntektsveksten klarer ikke å holde takt med utgiftsøkningen. Derfor er det utgiftsøkningen vi må ha fokus på. Det er det som er problemet for hele Norge som nasjon. Vi priser oss ut av markedet for konkurranseutsatt industri. Det gjør vi gjennom høye lønnsoppgjør og gjennom å bruke for mange penger i offentlig sektor, slo Solberg fast.

Urettferdig fordeling

Ordfører i Vestvågøy Guri Ingebrigtsen (Ap) markerte sin motstand mot regjeringens varslede skattelette på 31 milliarder i løpet av denne perioden. Hun kalte skatteletten den største og mest urettferdige omfordelingen som Norge har sett på lenge.

Kommunalministeren slo tilbake mot den tidligere sosialministeren med å vise til at tidligere regjeringer har lagt igjen regninger for reformer som ikke er blitt betalt.

Ordfører Gunn Berit Gjerde (V) sa at Hareid kommune har gitt opp å be om mer penger og slått av gatelysene i kommunen for å spare penger. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Arnt Frøseth (Sp) hadde mistet trua på kommunalministeren. Han ville vise fram problemene i fylket og inviterte henne derfor til Rosenborgs neste kamp mot Lyon.

NM i reformer

Ordfører Roy Waage (KrF) i Skjervøy oppfordret stortingspolitikerne til å slutte med å vedta nye reformer som kommunene skal betale.

Han var irritert over at det ble slått fast at kommunesektoren er inflasjonsdrivende, og han kunne nesten tenke seg å vurdere å be Kongen om hjelp ettersom hans statsråder tydeligvis ikke kjente distrikts-Norge.

Waage fikk applaus da han gikk mot regjeringens varslede skattelette mens kommunenes lever i armod. Kristin Vatnelid Johansen (SV) inviterte Erna Solberg til å overta ordførervervet i Kåfjord slik at hun kan vise hvordan ordførerne skal prioritere.

Ikke syte og klage

Ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os kommune oppfordret de andre til å slutte å syte og klage. Askers ordfører Morten Strand (H) sier til NTB at skattelette var viktig for alle partier ved stortingsvalget i fjor. Nå er tonen en annen.

Strand sier at Asker kommune må redusere utgiftene med 30 millioner neste år. Han tror det må skapes et enklere samfunn og at myndighet må delegeres til kommunene.

— Vi må redusere ordninger med tilsyn, rapportering og kontroll for å gi kommunene mer spillerom, sier han.

— Lokaldemokratiet kan stå på spill dersom norske kommuner ikke kommer seg ut av det økonomiske uføret, sa lederen i Kommunenes Sentralforbund, Halvdan Skard.

Skard spurte om det skal være slik at rikspolitikerne gir de populære tilleggene, mens lokalpolitikerne må foreta de upopulære kuttene i kommunenes budsjetter.

(NYB)