Anslaget over innbetalte skatter til kommunene i 2002 må nedjusteres med om lag 1 milliard kroner i forhold til anslaget presentert i nasjonalbudsjettet 2003, ifølge et brev Foss har skrevet til Finanskomiteen på Stortinget.

Leder Halvdan Skard i Kommunenes Sentralforbund (KS) ser alvorlig på situasjonen og mener Stortinget nå må hindre en ytterligere forverring av kommuneøkonomien.

— Varselet kommer på et tidspunkt hvor kommuner og fylkeskommuner er i den vanskeligste økonomiske situasjonen på lang tid. Svært mange kommuner arbeider med reelle kutt i tilbudene til befolkningen, sier Skard i en kommentar.

Skattesvikten kan dermed føre til ytterligere kutt i velferdstilbud som barnehager, skole og eldreomsorg.

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal nøler ikke med å kalle situasjonen for dramatisk. Mens Foss skriver at regjeringen vil vurdere å justere opplegget for kommuneøkonomien i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett til sommeren, krever Djupedal handling nå.

— I og med at dette er penger kommunen har tapt allerede i 2002, må regjeringen legge inn en ekstra milliard i forbindelse med den såkalte salderingsproposisjonen, som behandles før Stortinget går fra hverandre i høst, sier Djupedal i en pressemelding.

(NTB)