— JEG OPPDAGET henne da vi hadde aktivitetsdag på skolen i høst. Hun var så utrolig søt og hadde de nydeligste øynene. Dessuten var det noe med måten hun beveget seg på, sier 19-åringen Elin og smiler til kjæresten Andrea.

De to elevene på Nordahl Grieg videregående skole har vært sammen i fem måneder nå og er fremdeles like forelsket. Etter aktivitetsdagen gikk det nemlig ikke lang tid før jentene fant hverandre på homonettstedet Gaysir og avtalte å gå på sin aller første date. Der fant de ut at de er enige om det meste, bortsett fra at Elin liker mais mens Andrea ikke kan fordra det.

— Da jeg så henne på skolen tenkte jeg at hun sikkert ikke var lesbisk, men heldigvis tok jeg feil. Nå har vi det veldig fint sammen, sier Elin.

BEGGE JENTENE har vært åpne om legningen sin helt siden 12-13 årsalderen. Først var det foreldrene som fikk vite at de var lesbiske. Etter hvert kom de ut for venner og klassekamerater. Bortsett fra enkelte kommentarer, bød ingen av delene på særlige problemer.

4

— I 10. klasse skrev jeg på Facebook at jeg hadde fått en kjæreste og at det var en jente. Det gikk helt fint. Den eneste som reagerte litt var bestemoren min, som måtte legge på telefonen da jeg fortalte at jeg var lesbisk. Men etter hvert gikk det veldig bra også, sier Elin.

Andrea var 12 år da hun satt sa til moren at hun måtte fortelle henne noe. Det viste seg at hun allerede hadde gjettet seg til at datteren likte jenter.

— Det var faktisk hun som spurte meg om jeg var lesbisk, sier hun.

GAYSIR HAR VÆRT viktig både for Elin og Andrea. Egentlig må man være 16 år for å kunne bli medlem, men de plusset litt på alderen og snek seg inn litt tidligere.

— Jeg laget en profil da jeg var 13 år. Det var viktig fordi jeg skjønte at jeg ikke var alene og traff andre jeg kunne diskutere med, sier Andrea.

Kjæresteparet leier hverandre og kysser åpent på gaten når de er ute sammen. Om noen år kan de velge å gifte seg og få barn. Men både Andrea og Elin vet at rettighetene ikke er kommet gratis.

— I fremtiden blir det viktig å slåss for at homofile i andre land skal få de samme mulighetene som oss. Jeg synes synd på folk som ikke kan være den de er. Det er vanskelig for en lesbisk jente å bli tvunget til å være sammen med en gutt, sier Andrea.