Grethe Øynes, saksbehandler i Gard AS i Arendal, har vært plaget med vond rygg i over 20 år. Da bedriften ble med i prosjektet «Aktiv rygg» i 2002, fikk hun tilbud om ryggskole.

— Det viktigste jeg lærte var at hvis en har vond rygg skal en være i aktivitet. Før trodde jeg at aktivitet kunne være skadelig, forteller Øynes.

Lange turer

Det er slutt på tiden da hun la seg på sofaen når ryggen slo seg vrang. Nå jobber hun, går lange turer, trener i bedriftens treningssenter og slapper av i massasjestolen som bedriften har kjøpt til de ansatte.

Geir Sandnes er assisterende direktør ved krav- og skadeavdelingen i samme bedrift. Han har gode erfaringer med å komme seg på jobb istedenfor å bli sittende hjemme selv om ryggen verker.

— For meg fungerer det bedre både fysisk og psykisk å være på jobb. Alternativet blir lett at en blir sittende hjemme i sofaen og synes synd på seg selv, mener Sandnes.

Positive erfaringer

Han har vært plaget med flere prolapser i ryggen de siste 15 årene. Den første tiden fikk han sykmelding og var hjemme i flere uker i strekk. Etter at bedriften ble med i prosjektet «Aktiv rygg» i 2002 har han hatt aktiv sykmelding i de periodene han har hatt vondt.

— Aktiv sykmelding gir meg mulighet til å ta små pauser med trening og hvile, sier han.

Frøydis Ryssel, Personalrådgiver og mestringskontakt ved Gard, forteller at bedriften har hatt svært positive erfaringer med prosjektet.

— Mange blir engstelige når de får vondt i ryggen. Det er akkurat som om noe løsner når de får vite at det ikke er noe farlig og at ryggen kan brukes som før, sier Ryssel.

FÆDRELANDSVENNEN/BERGENS TIDENDE

PÅ JOBB: For Grethe Øynes (43) og Geir Sandnes (51) fungerer det stort sett bra å være på jobb selv om ryggen verker i perioder. Bedriften Gard AS i Arendal har vært med i prosjektet «Aktiv rygg» og har tilrettelagt arbeidet for ansatte med ryggproblemer. FOTO: LARS HOEN, FÆDRELANDSVENNEN
Lars Hoen