– 2007 ser ut til å bli tidenes rekordår når det gjelder tyverier fra nordmenn på reise, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Europeiske har nærmere halvparten av markedet for reiseforsikring her i landet. I fjor økte antallet anmeldte tyverier fra kundene i selskapet med 11 prosent til nesten 30.000.

Ved utgangen av mai i år hadde selskapet registrert en økning på ytterligere 5 prosent i forhold til samme tid i fjor. Det er særlig tyveri av penger som øker, forteller Vennesland.

Maks 3.000

– I fjor utbetalte vi 16 millioner kroner i erstatning etter pengetyverier. Ved utgangen av mai i år hadde vi kommet opp i nesten 15 millioner kroner i utbetaling, sier Vennesland.

Hun advarer sterkt mot å gå rundt med store kontantbeløp på seg.

– Vi opplever at folk frastjeles 10.000 – 15.000 kroner som de har med seg. Vi erstatter maksimalt 3.000 kroner i kontanter, så da må de selv bære resten av tapet.

Rådet til turistene er å ha med seg to kredittkort og litt kontanter for å betale småbeløp. Det ene kortet bør ligge i safen på hotellet, så står en ikke på bar bakke dersom en blir frastjålet penger og det andre kortet.

Brutalt

I kategorien «tyveri» registrerer selskapet både vanlige tyverier ved innbrudd, tyveri av vesker og lommebøker på gaten og det som fortjener betegnelsen ran.

– Vi har merket en tendens til mer brutale tyverier, at ofrene blir slått ned eller stukket med kniv. Vi ser mer av dette i Øst-Europa, Sør-Amerika og til dels Spania. Vi har hatt tilfeller med veldig alvorlige personskader, sier informasjonssjefen.

Hun oppfordrer folk på reise til å opptre mest mulig likt folk på stedet og ikke skille seg ut ved å gå rundt med dyre gjenstander eller la store kontantbeløp komme til syne.

– Vi må ha respekt for at fattigdommen er stor på mange av de stedene vi drar på ferie. Vi bør ta med oss en billig klokke og ikke bruke de dyreste solbrillene. Vi bør også være forsiktig med å gå rundt med kameraer, ipoder og andre dyre gjenstander.

Også i Norge

Mange er utsatt for tyveri også i Norge. Sommeren er høysesong for tyver også her i landet.

– Vi er ofte mindre forsiktige når vi er i Norge eller Skandinavia. Det er det ingen grunn til, sier Vennesland.

Hun råder folk til å være spesielt oppmerksomme når det er trengsel rundt dem, som på buss, tog og bane, på museer eller andre steder der mange mennesker er tett samlet.

– Tyvene opererer ofte sammen, en stopper opp i køen og en annen stjeler lommeboka til den som kommer etter ham. Tyvene har mange metoder og de er fingernemme slik at en ofte ikke merker noe, sier informasjonssjef Vennesland.

Pass på kortet

Selskapet Teller, som tidligere het Visa Norge, advarer sommerturister mot kopiering og tyveri av kredittkort.

– Et viktig råd er å aldri oppbevare kort og PIN-kode sammen. Det er et banalt råd, men det hender at folk ikke følger det. Et annet viktig råd er å aldri slippe kortet av syne, sier Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller, til NTB.

Han advarer mot å legge fra seg kortet i baren eller overlate det til en kelner som går inn på bakrommet med kortet. Da kan en risikere at kortet blir kopiert eller at en får tilbake et falskt kort.

– Kortsvindlerne har et omfattende nettverk. I et tilfelle ble et kort kopiert i Thailand. Etter to måneder ble det plutselig brukt i tre land samtidig – Kina, England og Frankrike. Andre ganger blir kopierte kort brukt etter få minutter.

– Ofte venter svindlerne med å bruke kortet og så tester de det med småbeløp. Derfor er det svært viktig å sjekke kontoutskriften grundig. Er det noe en lurer på, så ta kontakt med banken, råder Bigseth i Teller.