Køene er lange og busstrafikken har kollapset i hovedstaden etter et varslet snøfall i natt. Politiet har gått ut og advart folk mot å kjøre på sommerdekk og trafikkselskapet Ruter har stanset all busstrafikk i hele Stor-Oslo.

— Det er ekstreme værforhold og svært glatt, sier pressevakt Trond Brekke i Ruter til NTB klokken 7.45 torsdag morgen.

— De som har sommerdekk på bilen i dag, må ikke kjøre bil. De som har slitte, gamle vinterdekk, bør heller ikke kjøre bil. Det er dårlig føre og dårlig brøytet, sier operasjonsleder i politiet, Gjermund Stokkli til Osloby.

Trafikkoperatør Tale Eikeseth hos Vetrafikksentralen opplyser at det er svært utfordrende kjøreforhold, spesielt på Østlandet.

— Det er kommet ganske store mengder snø og er svært utfordende kjøreforhold. Biler med sommerdekk bør stå rolig, sier hun.

- Hold avstand

Anbefalingen til bilister er som alltid å kjøre ertter forholdene.

— Hold avstand til bilen foran og unngå unødvendige filskifter om det er mye snø mellom filene.

Hva med påskeutfarten? Starter den allerede i dag?

— Den starter i utgangpunktet i morgen, men det er sikkert noe n som drar i dag. Erfaringen de siste årene er uansett at mange reiser på forkjellige dager.

IKKE I TRAFIKK: Torsdag var ingen god dag å være busspassasjer i Oslo.
Paul Kleiven / NTB scanpix

Også flytrafikken på Øst— og Sørlandet er rammet, og det vil trolig forplante seg til resten av landet.Pressesjef ved Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen, sier at det vil bli forsinkelser utover morgenen og resten av dagen.

— Ja, det skal være slikt vær i hele dag, noe som vil skape forsinkelser. Foreløpig er det vanskelig å si noe om omfanget. Vi anbefaler alle å holde seg oppdadert viavåreller flyselskapenes nettsider, sier Westher Andersen.

Klokken 11.30 ble det bestemt at Oslo lufthavn skulle stenges i to timer for snørydding.

NSB opplever også mindre problemer.

— Vi har fått beskjed fra Jernbaneverket at snø i sporveksler skaper probler. Vi får ikke kjørt mellom Asker og Lillestrøm. Og får heller ikke kjørt Oslo - Grefsen (Gjøvikbanen). Dette er de to strekningene som vi foreløpig vet om, sier pressekontakt HåkonMyhreiNSB.

Ulykker i Agder

TRIM: Både hund og eier fikk en ekstra treningsøkt torsdag.
Håvard Bjelland

Foreløpig er det sørlandet som er mest preget av snøværet. Flere ulykker har rammet hovedveier og småveier i Agderfylkene, og for øyeblikket er E39 stengt et par mil utenfor Kristiansand.I syvtiden melder politiet at en bilberger har fjernet traileren. Dermed gjenstår brøyting og salting før veien kan åpnes. Veitrafikksentralen anslår at det tar en times tid.

På E18 ved Nednes utenfor Arendal er det for øyeblikket helt stans i all trafikk på grunn av et vogntog på tvers av veien. Dette er den andre ulykken på samme sted i løpet av et par timer.

I sekstiden kolliderte en bil med en brøytebil og politiet at de og ambulanse er på vei til stedet. I tillegg har en rekke biler gått rundt, enten snurret av veien eller havnet på taket.

Advarsel på rim

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør— og Østlandet.

De serverte påTwitterdette som følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det er sendt utOBS-varselfor en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling.

FASTKJØRT: Dagen etter onsdagens vårrengjøring så veiene på Nordstrand i Oslo slik ut. Brøytebilen var ikke å se.
Håvard Bjelland