GØRIL HUSE, NTB

— Yes! sa en sliten og glad Kristijan Curavic fra sykesengen på Ullevål sykehus da dykkerteamleder Steinar Flåtteng kom med beviset på at den 26 år gamle fridykkeren, opprinnelig fra Kroatia, hadde klart ny verdensrekord i fridykking under is.

Rekorden, på 45 meter fridykk uten luft, ble satt under dramatiske omstendigheter ved Kjærnes brygge i Ås kommune sør for Oslo.

Curavic, i dykkerkretser kjent som «Kike», kollapset da han kom til overflaten etter å ha dykket ned til 45 meters dyp under den isbelagte fjorden.

Dramatikk og forvirring For publikum som hadde tatt turen ut til Bunnefjorden for å overvære rekordforsøket, fortonet det hele seg som svært dramatisk. Kristijan skulle forsøke å slå sin tidligere verdensrekord på 42 meter fra februar 1999 med 3 meter. Åtte sikkerhetsdykkere ble plassert på ulike høydenivåer 50 meter nedover i dypet ved Kjærnes brygge for å ta vare på dykkeren under rekordforsøket. Etter å ha forberedt seg ved yoga for å få ned hjerterytmen til 10 slag i minuttet og tatt et prøvedykk til 20 meter, trakk den kroatiske fridykkeren pusten så dypt han klarte og forsvant ned i dypet.

10 meter, 20 meter, 30 meter og 40 meter — før han snudde og beveget seg oppover igjen. Jubelbrølet da Curavic brøt vannflaten med en plate som hadde vært festet til en line på 45 meters dyp i hånden, ble kortvarig. Et fortvilt skrik fra hans nærmeste kvalte jubelen da 26-åringen segnet over på ryggen i vannet og det ble klart at han ikke pustet.

Ambulansepersonell sto klar ved iskanten og tok hånd om Curavic umiddelbart. Han fikk oksygenhjelp og ble sendt videre til Ullevål sykehus for observasjon.

Rekord-forvirring Det var i begynnelsen usikkert om det virkelig ble verdensrekord. I forvirringen som oppsto da dykkeren kollapset forsvant platen med 45 meters anvisningen i vannet, og det ble annonsert at Curavic ikke hadde klart rekorden. Dette ble dementert da en sikkerhetsdykker bekreftet at 26-åringen hadde vært nede på 45 meter under isen uten luft. Dette skal også være festet på film som teamet nå har gått gjennom for å være helt sikre på at Curavic greide forsøket.

— Det er nå offisielt bekreftet at han har satt ny verdensrekord i fridykk, sier teamleder Steinar Flåtteng til NTB. Politiet skal ha foretatt oppmålinger på stedet både før og etter dykket. Det vil si at Kristijan Curavic kan se fram til å få navnet sitt i Guinness rekordbok.

Sliten vinner Det var en sliten, men glad fridykker som mottok nyheten på Ullevål sykehus om at platen med 45 meters merket var funnet og at verdensrekorden var bekreftet. Teamleder Flåtteng sier til NTB at Curavic er svært glad for at han lyktes med verdensrekordforsø ket, og at det gikk så bra med ham selv.

— Reaksjonen da jeg kom med den såkalte «taggen», og hang den på sengestolpen hans på sykehuset, var ikke til å ta feil av, sier Flåtteng.

Manglet oksygen Ved Ullevål sykehus får NTB opplyst at Kristijan Curavics tilstand onsdag ettermiddag skal være stabil og at han bare har lettere skader. Curavic vil bli liggende til observasjon fram til mandag. Skadene er betegnet som «nær drukning».

Kollapsen skal skyldes en blanding mellom CO2-forgiftning og kroppens reaksjon på det kalde sjøvannet. Curavic skal ha hatt store problemer med å ta til seg oksygen da han kom opp til overflaten på grunn av kulden. Han besvimte grunnet oksygenmangel.

Han skal ha hatt feber i to dager før rekordforsøket. Men ifølge teamleder Steinar Flåtteng skal teamets dykkerlege og leger ved legevakten i Oslo ha gitt klarsignal for dykket søndag. Curavic skal ha en svært god fysikk, med blant annet en lungekapasitet på 8 liter. Trykket på 45 meters dyp utgjør 4,5 atmosfære, og presset lungene til fridykkeren ned til en størrelse som kaffekopper. Curavic har en personlig rekord på å holde pusten på 7,01 minutt.

DRAMATISK: Kristijan Curavic (26) måtte sendes til sykehus etter at han søndag sannsynligvis satte verdensrekord i fridykking under is. Her hjelpes Curavic opp av vannet etter at han tilsynelatende bevisstløs kom til overflaten. (FOTO: SCANPIX)