EINAR AARRE

I dag presenterer Bergens Tidende valgkampens aller siste meningsmåling for Hordaland fra Norsk Respons. Ifølge tallene svarer nå hele 77 prosent av velgerne at de har bestemt seg, noe som omtrent tilsvarer fremmøte på valgdagen.

Det partiet flest har forlatt i løpet av fire uker med valgkamp, er SV. Etter toppnoteringen på 15,6 prosent i juni, er dagens oppslutning beskjedne 7,9. Dermed ryker partiets annenkandidat, den velrespekterte unge finanspolitikeren Audun Lysbakken, ut av Stortinget.

SV har tapt flest velgere til RV og Ap. I tillegg har en stor del unge velgere som tradisjonelt har stemt SV, tatt steget helt over til Frp.

Sponheim fikk rett — til slutt

Lars Sponheim har alltid sagt at Venstre mobiliserer flest velgere de aller siste dagene. Og han har fått rett. Med rekordoppslutning på 8,6 prosent er han sikret en ny periode i nasjonalforsamlingen.

Hele 10 prosent av Høyres velgere fra 2001 sier nå de vil stemme Venstre. Sponheim har også tatt mange fra KrF, Ap og Sp, i tillegg til at han klarer å mobilisere en del som ikke stemte ved forrige valg.

Hele 70 prosent av dem som stemte Venstre for fire år siden, sier nå de vil stemme Sponheim også denne gang. En sjelden høy lojalitet for Venstre å være.

Ingen Erna-effekt

Til tross for sin sjenerøse holdning overfor Venstre, gjøre ikke Høyre et direkte dårlig valg i Hordaland. Erna Solberg har ikke gitt partiet et løft gjennom valgkampen. Med 18,8 prosent oppslutning på dagens måling, er det om lag to prosentpoeng under det gode resultatet partiet oppnådde for fire år siden. Men Høyre har langt større problemer i andre fylker.

Ap vil ifølge målingen gjøre et godt valg, og sikre seg et fjerde mandat med Hilde Magnusson Lydvo fra Voss. 25,4 prosent oppslutning er omtrent seks prosentpoeng bedre enn for fire år siden. Men tallet er lavere enn det partiet har oppnådd tidligere i valgkampen.

Foruten velgere fra SV, har Ap klart å mobilisere mange hjemmesittere fra forrige valg, i tillegg til frafalne fra Sp, KrF og ikke minst Høyre og Frp.

Heller ikke Frp har gjennomført en god valgkamp, selv om partiet ligger an til å øke oppslutning med nær fire prosentpoeng sammenliknet med valget i 2001.

Frp ligger langt bedre an enn SV til å kapre enda et mandat i Hordaland.

Torstein Dahle lever farlig

KrF har tidligere i valgkampen fått tall som har tydet på at partiet var på vei opp, men er nå tilbake på elendige åtte prosent. Det betyr tap av to mandater i det tradisjonelt sterke KrF-fylket. Partiet står tilbake med Ingebrigt Sørfonn som eneste stortingsmann fra Hordaland.

RVs Torstein Dahle får nok en spennende valgnatt. Men 4,4 prosent oppslutning har Dahle ifølge målingene det siste mandatet fra Hordaland. Men den erfarne krigeren fra Møhlenpris har hatt gode målinger «dagen før dagen» før. Stortingsplassen henger i en tynn tråd, og Dahle må kjempe dersom han endelig skal lykkes.

Gruppen andre får 2,9 prosent oppslutning. Denne består av Pensjonistpartiet (1,5 prosent), Kystpartiet (0,7 prosent), De Grønne (0,3 prosent) og Demokratene (0,3 prosent).