–Å være kritisk nå, før lørdagens bryllup, er nesten litt udannet. Men hvis dette setter ny standard i dekningen av kongehuset, er det nesten like ille som at pressen skulle kaste seg over privatlivet deres, sier leder Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB. Han understreker at dekningen denne uken nødvendigvis må bli noe spesiell. –Et bryllup, enten det er kongelig eller annet, er jo en gladbegivenhet. Dette er vel ikke tiden for de store avsløringer eller kritiske spørsmål, sier Kokkvold.

–Sjelden tone Han synes det er interessant å se hvordan begeistringen også preger pressen. –Det er en begeistring og en tone som man nesten aldri ser i andre sammenhenger og mediene deler denne begeistringen. Det brukes ord som "modig", "stort" og at man er "rørt". Det er ikke bare kjendiser og folk på gata som uttaler seg positivt. Det preger også kommentarene, sier Kokkvold. Pressekonferansen onsdag, der den kommende kronprinsessen fortalte om sin turbulente fortid, var heller ikke preget av kritiske og pågående spørsmål. Et unntak var danske Jyllands-Postens korrespondent Thomas Heine, som spurte om kronprinsen også hadde erfaring med narkotika, noe som i første omgang resulterte i et unnvikende svar fra kronprins Haakon.

Kritisk distanse –Pressen skal vise ærbødighet og respekt, og det er en vanskelig balansegang hva slags spørsmål man skal stille i en slik situasjon, sier Heine til NTB. –Men på bakgrunn av hva kronprinsens partner selv fortalte om sin fortid, mener jeg det var et relevant spørsmål å stille. Det undrer meg at ingen andre stilte spørsmålet. Det undrer meg også at ingen spurte den kommende kronprinsessen når hennes såkalte ungdomsopprør sluttet, og når hun kom til den innsikt hun uttrykte på pressekonferansen, sier Heine. Han vedgår at det kanskje er lettere for en utenlandsk journalist å ha en kritisk distanse. –Men i en tilsvarende situasjon tror jeg vi ville stilt det samme spørsmål til den danske kronprins, sier han.