Frøydis Braathen og Beate Amundsen

Aftenposten/Bergens Tidende

Det er 18. mai, russedressen er full av hilsener og lommeboken tom for kontanter. Eller? Selv om du har sommerfugler i magen foran russefeiringen, behøver du ikke la hundrelappene flakse ukontrollert av sted. Forbrukerøkonom Liv Irene Haug i Nordea sier de ser et fall på 4000 — 5000 kroner i sparingen på høyrentekontoen hos dem som fyller 19 år, sammenlignet både med året før og etter.

— Det er vanskelig å si om det kun er på grunn av russetiden, men pengene er på plass både året de fyller 18 og 20 år. Fallet i sparemidlene er dessuten størst i Oslo. Jeg har snakket med flere som var russ i fjor, som forteller at de brukte mer enn de hadde beregnet, sier Haug til Aftenposten.

Store variasjoner

Det er store variasjoner i hvor mye man bruker på russefeiringen, men det går uansett med noen tusenlapper. Bare billetter til hovedarrangementene på Lillehammer eller i Stavanger, Tryvann og Tusenfryd koster til sammen 3000 kroner.

Russebukse, hettegenser, strykemerker og lue koster i underkant av en tusenlapp hos Russedress.no. Penger til mat og drikke tar også et merkbart jafs av kontoen.

Det er likevel russebussen som lager de største sporene i budsjettet. Det er ifølge Russens organisasjonskomité (ROK) registrert 132 busser hittil i år, og litt over 100 av disse finnes i Oslo og Akershus.

Russepresident Martin Jacobsen i Stavanger skal ikke være med på buss. Han anslår å bruke i underkant av 10.000 kroner.

— Jeg har bestilt russeklær til 3000 kroner, men de har jeg fått gode rabatter på. Utenom russeklærne har jeg brukt 2000 kroner på billetter til arrangementer, og regner med å bruke rundt 4000 kroner på mat og drikke, sier Jacobsen.

- Unngå kredittlån

Forbrukerøkonom Liv Irene Haug synes ungdommen er flinke til å jobbe, men advarer mot å bruke all tid på å tjene penger til russetiden.

— Det kan være dyrt å måtte ta opp fag igjen til høsten, sier Haug, som råder russen til å lage et budsjett - og følge det.

— Tenk over hvor mye penger du kan bruke i forhold til hvor mye du har. Ikke bruk kortet vilt, og unngå kredittlån. Mange unge har en ujevn inntekt, og en slik gjeld kan derfor være vanskelig å betale tilbake, sier Haug.

- Skriv kontrakt

Daglig leder Mie Skard i Russens organisasjonskomité (ROK) sier det finnes noen fallgruver for russespirene. ROK jobber derfor med å informere, bevisstgjøre og gi juridisk bistand til russen, dersom det skulle bli nødvendig.

— Vi reiser rundt på skolene og informerer om hva de bør være oppmerksomme på når de skal kjøpe buss, leie lys- og lydutstyr eller lignende. Vi har også et åpent servicekontor der vi leverer ut kontraktsmaler og tilbyr juridisk bistand.