Angrepet på Storberget skjedde utenfor Torggata bad i slutten av mai, bare få meter fra inngangen til Politidirektoratet og Sentrum politistasjon, skriver Aftenposten. Overfallsmannen er en iraner som så sent som i vinter gikk til angrep på Frp-nestleder Per Sandberg. Mannen har i flere år hatt opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Angriperen ropte Storbergets navn og slo så hardt i brystkassen hans at statsråden falt bakover. Deretter ble Storberget sparket kraftig i beina.

Sandberg ble angrepet med strupetak og spark utenfor Stortinget.

Kortene på bordet

På bakgrunn av Storbergets beskrivelse ble mistanken raskt rettet mannen som hadde angrepet Sandberg. Da han ble konfrontert med mistanken fra PST, la iraneren kortene på bordet, sier PST-sjef Jørn Holme.

Mannen er nå siktet for legemsfornærmelse i begge sakene og utredes for å få en vurdering av om han er strafferettslig tilregnelig. Mannen følger nå et behandlingsopplegg på en institusjon i Oslo-området.

Justisminister Knut Storberget ønsker ikke selv å kommentere opplevelsen, utover følgende:

– Jeg håper det går bedre for vedkommende gjerningsmann nå, skriver Storberget i en e-post til avisen.

Ikke enestående

Men angrepene på Storberget og Sandberg er slett ikke de eneste mot norske toppolitikere de siste årene.

En iransk statsborger ble i september 2006 frikjent for trusler mot Erna Solberg (H), Kjell Magne Bondevik (KrF) og ansatte i Utlendingsdirektoratet.

I april i fjor ble en norskpakistaner i midten av 30-årene dømt for trusler mot daværende arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og statssekretær Liber Rieber-Mohn (Ap). Hanssen har i lang tid hatt livvakter og uttalte i 2006 at trusselsituasjonen var ubehagelig og påvirket hverdagen hans.

Også statsminister Jens Stoltenberg, Erna Solberg og en rekke andre toppolitikere er blitt truet på livet de senere årene. Kristin Halvorsen (SV) ble truffet av en bløtkake i fjeset på sin første dag som finansminister i oktober 2005 mens daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap) fikk en kake i ansiktet i 1. mai-toget i 2001. Bare Halvorsens kakekaster er dømt.

Ikke verre

Bare det siste året har det vært flere episoder i området mellom Stortinget og regjeringskvartalet der personer tilknyttet Stortinget er blitt fysisk angrepet. Flere departementer har også mottatt truende brev.

Men selv om flere av statsrådene i løpet av våren og sommeren har vært gjennom såkalte «trygghetssamtaler» med PST, avviser PST-sjefen at trusselbildet er forverret.

SLÅTT NED: Justisminister Knut Storberget.
SCANPIX